Prajituri

Reteta Budinca de curmale cu sos caramel

complexitate reteta Redusa 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Budinca de conopida (Reteta Video)"
 
>
Reteta speciala a bucatarului Wolfgang Puck poate fi folosita cu succes la ocazii speciale – invitatii vor crede ca ai stat ore in sir in bucatarie, pregatind deliciosul desert.

ingrediente

   Ingrediente pentru budinca
   280 grame de curmale maruntite
   fara samburi
   250 ml si 2 linguri de apa
   80 ml suc de portocale
   6 linguri de unt nesarat
   pastrat la temperatura camerei
   180 mg zahar brun
   125 mg zahar tos
   o lingura de coaja rasa de portocala
   3 oua tinute la temperatura camerei
   500 mg faina
   o lingurita si jumatate de de praf de copt
   ½ lingurita bicarbonat
   un varf de lingurita de sare
    
   Ingrediente pentru sosul de caramel
   250 mg si 2 linguri de zahar brun
   375 ml smantana
   80 ml lapte
   2 linguri de sirop de porumb
   1 lingura si jumatate de unt nesarat
   o pastaie maruntita de vanilie

mod de preparare

In primul rand se prepara budinca: se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza cratita cu faina si unt (cratita trebuie sa fie rotunda, iar marimea ideala este de 12.5 cm ). Intr-o oala de 2 litri se amesteca apa, curmalele si sucul de portocale. Continutul se gateste la foc mediu, amestecand frecvent timp de aproximativ 5 minute, pana cand curmalele absorb tot lichidul. Dupa 5 minute dati cratita cu curmale la o parte si lasati-le sa se raceasca.




Între timp, folositi un mixer pentru a amesteca untul, zaharul si coaja de portocala pentru 5 minute, la viteza medie. Strangeti tot ce ramane pe peretii vasului. Bateti ouale, unul cate unul, pana se amesteca bine cu restul compozitiei. Continuati sa mixati totul la viteza medie, timp de inca 5 minute. Intr-un alt bol se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Adaugati amestecul de curmale in crema de unt si amestecati la viteza mica, până cand curmalele si restul ingredientelor sunt complet integrate.




Umpleti tava cu aluat - acesta ar trebui sa acopere aproximativ doua treimi din spatiul tavii. Coaceti timp de 20 minute, apoi intoarceti tava si lasati prajitura sa se coaca pentru inca 8-10 minute. Daca vreti sa testati budinca, faceti clasicul test cu scobitoarea.




Cat timp prajitura se afla in cuptor, pregatiti sosul caramel: intr-o cratita medie, combinati zaharul, smantana, laptele, siropul de porumb şi untul. Cu un cutit mic, ascutit, taiati batonul de vanilie in jumatate, pe lung. Cu varful cutitului, razuiti semintele de vanilie de la fiecare jumatate in tigaie.




Gatiti ingredientele la foc mediu, pana cand acestea formeaza un sos brun-auriu. Amestecul ar trebui ca dupa 10 minute sa aiba o temperatura de aproximativ 110 grade. Atunci cand prajitura este gata, tigaia poate fi folosita ca platou de servit. Cu ajutorul unui betigas, intepati de mai multe ori prajitura pe toata suprafata sa, astfel incat sosul sa poata patrunde in interior. Se toarna jumatate din sos peste budinca si restul intr-un castronel din care sa poata fi servit. Se taie prajitura in felii si se aseaza pe farfurioare.


Serviti cald, alaturi de restul de sos.

Incearca si Prajitura italieneasca cu pere si mascarpone
Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de curmale cu sos caramel" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

3.5L Digital HingedLid

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.