Ecler

Eclerul este o prajitura de casa clasica, pe care odata ce o faci o sa o repeti ci siguranta. In mod clasic eclerul se face cu crema de vanilie, dar poate fi adaptat dupa gustul fiecaruia.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Ecler

Ingrediente

  • ALUAT (pt 40 bucati):
  • 300 ml ulei
  • 600 ml apa
  • 600g faina
  • putina sare
  • 12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza
  • Crema:
  • 2l lapte
  • 250g zahar+ 200g
  • putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
  • 400g faina
  • 3 vanilii
  • 5 oua
  • o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)

Mod de preparare

ALUAT de ecler:

Se pune uleiul, apa si sarea la fiert, cind da in clocot(nu inainte si nici sa fiarba mult ca iar nu-i bine) se pune faina toata odata se amesteca pina se incorporeaza bine si se continua amestecatul pina compozitia incepe sa se prinda de fundul cratitei(este foarte important si nu va speriati nu se arde). Se da jos de pe foc se lasa la racit nu de tot (atit cit sa puteti tine mina in aluat sa nu friga). Se pun ouale la inceput cite 2 apoi spre sfirsit cite unul. Compozitia nu trebuie sa fie tare pt. ca atunci ramin crude in mijloc dar nici moale atunci se lasa. Bagati paleta in compozitie si trebuie sa curga incet inapoi. Tava se unge cu o pensula inmuiata in ulei si scuturata bine (nu mult ulei doar urme puti putin de tot altfel aluneca compozitia cind formam eclerul turnam cu un sprit care jumatate este rotund jumatate are dinti(deasupra) partea rotunda ajuta sa se formeze frumos talpa dedesupt.

Formam eclerele(vreo 10 cm), le bagam imediat la cuptorul incins dinainte la foc mare(al meu 250 max.) la inceput si cind incepe sa se rumeneasca la foc mijlociu(deci nu mic-diferenta mare de temp. le plosteste). Cind se usuca bine le scoatem. Daca respectati reteta si procedeul este imposibil sa nu iasa sau sa se lase cind le scoateti din cuptor, coaja de ecler inauntru trebuie sa fie goala fara miez.

La eclerul cu frisca taiem capacul de tot dar la cele care le glasam taiem pe jumate(ca la sectiune)este mai usor cind glasam si mai estetic.

CREMA de vanilie:

Punem laptele sarea bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte . Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut(nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina(ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba il dam putin la oparte amestecam compozitia de mai sus incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa iar dupa citeva minute se va subtia(simtiti la mestecat) Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sinteti siguri ca ieste fiarta. Cind este gata incepe sa se stringa spre mijloc.

Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar(puteti reduce dar nu iese asa dulce) pina se albeste(ca la bezea)si cu vanilia(vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte(atunci devine mai afinata-pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, o parte am pus ness, o parte cacao si rom+cioco.

Cand glasati se procedeaza invers decit la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura bagati virful prajituri in glazura, este valabil pt. toate prajiturile taiate, o scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit va arata mai inalte si mai frumos


Pofta buna! Reteta Ecler a fost propusa de natasha pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Chifle cu lapte (reteta video)
Bucataras.RO

Chifle cu lapte (reteta video)

Dragii mei, ce parere aveti de niste chifle pufoase si delicioase cu lapte, crescute frumos si rumene? Vreau sa va...

Chifle cu lapte (reteta video)
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola