Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile, asa ca incerc sa le fac din cand in cand si altfel decat la reteta de baza, adica reteta mamei soacre. De data aceasta am folosit ca grasime ulei+untura. Uleiul ajuta aluatul sa fie mai elastic, iar untura are rol de fragezire. A iesit tare buna!

Portii
24
Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
15 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu mere

Ingrediente

  • Pentru Foi de aluat
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura untura solida(cat se ia in lingura)
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • 200 ml Iaurt
  • 500 gr faina
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere Ionatan
  • 4 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar cu scortisoara(de la Dr Oetker)
  • 1 lingura gris
  • Decor:
  • zahar pudra

Mod de preparare

Incepem cu prepararea merelor, pe care le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, doar inlaturam cotoarele. Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior. Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara si le lasam pana cand se formeaza sirop, apoi le lasam la racit. In functie de siropul rezultat adaugam, sau nu, gris. La mine nu a fost cazul sa adaug decat o lingura, dar daca se formeaza mai mult sirop se va mari cantitatea de gris, altfel acest sirop va umezi foaia de aluat, de jos si se va intari in timpul coacerii. Exista si varianta sa se adauge merele, nesupuse tratamentului termic, dar eu prefer intotdeauna aceasta varianta, pe care o prezint aici. Cat timp merele se racesc ne ocupam de aluat. Punem intr-un vas, galbenusurile, zaharul, uleiul, esenta si putina sare si le mixam energic pana se omogenizeaza, apoi adaugam untura si iaurtul in care am diluat praful de copt. Omogenizam din nou compozitia si incepem sa incorporam treptat faina. Ne oprim din a adauga faina, cand obtinem un aluat nelipicios si usor moale. Il framantam putin pe masa infainata si il lasam la odihnit 20 de minute, acoperit, pentru a nu prinde crusta la exterior. Impartim aluatul in doua parti pe care le intindem cu ajutorul sucitorului, cat dimensiunea tavii. Tava mea a avut dimensiunea de 23/36 cm. Asezam prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, intindem merele peste ea si le acoperim cu cea de-a doua foaie. Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste bine. Lasam placinta sa se raceasca usor apoi o portionam si o pudram cu zahar. Este foarte buna, iar scortisoara ii accentueaza simtitor gustul! Spor si pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Omleta pufoasa la cuptor cu ciuperci si mozzarella
Bucataras.RO

Omleta pufoasa la cuptor cu ciuperci si mozzarella

Omleta pufoasa la cuptor cu ciuperci si mozzarella
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!