Prajituri

Reteta Prajitura Amanda

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 3h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Prajitura cu gem si nuca (de post)"
 
Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic.
Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in sman

ingrediente

   Foi: 150 de grame de migdale decojite
   150 de grame de zahar
   1 plic de zahar vanilat
   100 de grame de de unt
   1 ou
   1/2 pachet de praf de copt
   faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
Ganache:
   250 ml smantana pentru frisca
   250 de grame de ciocolata cu lapte
Crema griliaj de migdale:
   150 de grame de migdale decojite
   200 de grame de zahar
   500 ml smantana pentru frisca
   zahar vanilat
   1 plic de gelatina granulata
Pentru finisarea foii superioare:
   200 de grame de migdale fulgi
   50 de grame de miere de albine
   100 de grame de zahar
   100 ml smantana pentru frisca
   1 plic de zahar vanilat

mod de preparare

Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic.


Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana ce fierbe.


Se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.


Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele, apoi se scurg. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta.


Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele.


Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul.


Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.




Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj, apoi se macina.


Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul.


Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale.


Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale.


Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de grade.


Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich pe care am preparat-o cu ceva timp in urma) dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade).


Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.


Intre timp, amestecul pentru crema ganachese va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente:


Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.




Asamblare


Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache.


Se acopera cu o treime din crema griliaj.


Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale.


Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale.


Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).


E o prajitura de mare finete, combinatia de ganache de ciocolata cu lapte si griliaj de migdale mi s-a parut foarte reusita. Foile intermediare se fragezesc iar stratul de migdale este placut crocant.
Pofta buna!





Reteta Prajitura Amanda a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro





Alta reteta de dulciuri cu migdale gasiti aici: Tort cu caise, zmeura si migdale
Incearca si Prajitura delicioasa Roza
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Amanda" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.