Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

Ingrediente

  • 30 g unt moale (dar nu topit)
  • 150-160 g de zahar
  • 3 oua
  • 40 g faina de grau
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri suc de lamaie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 250 ml lapte

Mod de preparare

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un pic de lucru cu el, ba cu mixerul, ba cu lingura de lemn.

Se separa ouale si se adauga, pe rand,cate un galbenus peste amestecul de zahar si unt.

Se adauga coaja si zeama de lamaie si se mai bate un pic cu mixerul.

Pana se obtine o compozitie spumoasa, omogena.

Se adauga faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu miscari circulare, de sus in jos, apoi se adauga si laptele.

Se bat albusurile cu un strop de sare, se unge tava cu unt si se incinge cuptorul la 180°C.

Se adauga si albusurile la compozitia precedenta,cu miscari usoare,dar avand grija sa nu ramana cocoloase de albus.

Se toarna in tava unsa, se niveleaza. In cuptor se pune o tava cu apa,impreuna cu prajitura,practic un fel de bain-marie la cuptor.Se coace cam 35-40 minute,apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar,fara a fi scoasa din tava.

Cand e complet racita, se acopera cu folie si se da la frigider o noapte. Apoi se rastoarna. Ca sa poata fi rasturnata fara probleme,trebuie putin incalzita tava dedesubt.Mie si asa,mi s-a lipit in doua locuri,semn ca nu am incalzit-o destul.

Asa, rasturnata, are un strat de pandispan dedesubt, iar stratul de deasupra a ramas ca o budinca. Cam ca la prajitura care se separa. Daca o lasati 35 de minute la cuptor, stratul de budinca va fi predominant. Eu am lasat-o 40 de minute si am obtinut o prajitura fifty-fifty.

Se poate consuma ca atare,eventual cu un motz de frisca,dar vroiam sa incerc sa fac mousse-ul de ciocolata si sa il adaug in vreun fel.

Trebuie coapta intr-o tava mai mare, ca sa nu iasa prajitura foarte inalta. Sau se poate coace in forme mici de chec, monoportie.

[strong]Mousse simplu de ciocolata[/strong]

Se face pur si simplu din ciocolata amaruie topita, calda si apa rece, nimic altceva.

Reteta originala prevedea 100 g ciocolata amaruie, cu 70% cacao si 115 ml apa rece, in asa fel incat mousse-ul sa aiba cam 36% grasime in final. Ciocolata mea amaruie avea 45% cacao, deci prin regula de trei simpla am adaugat cam 70 ml apa.

Ciocolata am topit-o la foc mic, punand o craticiara cu fund gros, de 1cm, direct pe flacara, nu la bain-marie.

Am pregatit o cratita mai mare cu apa cu gheata si mixerul, apoi am turnat apa rece peste ciocolata calda. Am transferat rapid craticioara in vasul cu apa cu gheata si am bagat mixerul in functiune.

Reteta propusa de : Bolognese de Cluj

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura de post, cu suc de rosii
2
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
3
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Crap rasol
4
Mancaruri

Crap rasol

Pentru crap rasol se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se...

Crap rasol
Muffins cu lime si ciocolata alba
5
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Parteneri
Cupcakes cu cafea
Bucataras.RO

Cupcakes cu cafea

Am primit aceste cosulete de hartie de la draga de Laura si normal ca imediat a trebuit sa fac ceva bun sa vi le arat si voua :)

Cupcakes cu cafea
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga