Prajitura Cosmos

Din seria mea de prajituri Universul Dulce, azi va impartasesc o noua reteta. Prajitura are doua foi albe, o foaie de cacao si creme cu unt, cacao si cafea. Este o prajitura pentru iubitorii de ciocolata si nu numai :)

Portii
16
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura Cosmos

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 6 oua (toate albusurile + numai 5 galbenusuri)
  • un varf lingurita sare
  • 6 linguri de zahar
  • Seminte de vanilie
  • 1 cescuta ulei
  • 6 linguri de faina
  • un plic praf de copt
  • 1 lingura de cacao doar pentru foaia de cacao
  • pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • Pentru crema de unt:
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g)
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa
  • 2 linguri de cacao
  • 1 galbenus
  • seminte de vanilie
  • 1 lingurita cafea
  • pentru crema cu lapte si cacao:
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • seminte de vanilie
  • 100 g unt
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita cafea
  • pentru glazura de ciocolata:
  • lapte (in functie de cat de subtire doriti glazura)
  • 100 g ciocolata neagra
  • pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • Floricele sau alte decoratiuni de zahar

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

Pentru foi: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Dintre galbenusuri, unul il oprim pentru crema, iar pe celelalte le turnam unul cate unul. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata. Compozitia se imparte in trei vase: o parte se amesteca bine cu o lingura de cacao, iar celelalte doua parti raman albe. Se toarna in tava, pe foaie de copt, compozitia care va fi prima foaie alba. Se coace la foc potrivit, pana se face aurie (cam 15 minute). Cand este gata, se scoate intr-o tava incapatoare, apoi se coc si celelalte doi foi. Cat timp se coc foile, putem pregati siropul si cremele, pentru a le lasa timp sa se odihneasca. Pentru sirop: se pune pe foc mic, un ibric cu apa si zaharul, si lasam sa fiarba cam 5 minute.

Crema de unt: Preparam un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa si lasam pe foc, nu prea mult timp, ci pana se topeste zaharul. Se amesteca un pic galbenusul, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.) Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam cu mixerul si incepem sa adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin. Adaugam si cafeaua si cacaua si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaua, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Eu consider ca o lingurita de cafea este suficienta. Pentru a doua crema procedam astfel: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul si semintele de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam de pe foc. Abia acum, adaugam untul, cacau a, cafeaua si amestecam bine. Pentru glazura de ciocolata: se incalzeste laptele (mai mult sau mai putin, in functie de cum o doriti de subtire) impreuna cu ciocolata rupta in bucatele in vasul de chocolate fondue si se amesteca bine pana se obtine o glazura omogena. Avantajul acestor vase este ca incalzirea se face lent, e constanta si ciocolata nu se arde. Insa daca nu aveti chocolate fondue, incalziti laptele intr-un ibric, dar nu il fierbeti. Il dati de pe foc si puneti ciocolata inauntru, amestecand bine pana se obtine o glazura omogena. Lasati-o cateva minute la racit.

Pentru a asambla: la baza se pune o foaie alba, se insiropeaza (nu prea tare, ci doar o atingere delicata. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul). Se intinde crema de unt, dar nu toata, ci pastram o lingura pentru cateva flori de decor. Se asaza la mijloc foaia de cacao, se adauga a doua crema, iar deasupra vine cealalta foaie alba. Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura si se da macar o jumatate de ora la frigider. Intre timp, frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, apoi se poate orna prajitura cu frisca si decoratiuni de zahar sau orice decoratiuni va plac. Se da prajitura la frigider.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-cosmos.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Gulas unguresc cu carne de porc
2
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Biscuiti marmorati
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Parteneri
Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400
Bucataras.RO

Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400

Cele mai parfumate și mai bune fructe ale toamnei mi se par gutuile, așa că este normal să facem tot ce se poate pentru a...

Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga