Un deliciu de prajitura, o aroma de toamna!!
Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc, se adauga galbenusul frecat un pic cu uleiul, se adauga esenta de vanilie si la urma, se incorporeaza faina. Se pune aluatul in tava tapetata cu hartie pentru copt, apoi se da 20 minute la copt, primele 5 minute la foc mai iute, apoi la foc mic. Se desprinde blatul de hartie cu lama unui cutit, apoi se taie pe lat, in 2 jumatati egale.
Se pun afinele la fiert in siropul de zahar cand da in primele clocote si se lasa cca 15 minute sa fiarba. Se strecoara fructele de sirop. Siropul se lasa sa se raceasca, iar fructele de afine fierte se dau la blender cu 2 linguri de sirop pana obtinem un piure consistent, asemanator jeleului.
Se pune prima parte de blat intr-o forma patrata reglabila. Se presara deasupra lui o mana de afine proaspete, pe toata suprafata.
Se mixeaza frisca pana se intareste, se incorporeaza si siropul treptat in frisca, mixand in continuu. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece, apoi se topeste la bain marie si se toarna in frisca. Se toarna deasupra blatului din forma, se vine deasupra cu cea de a 2 a parte de blat, se preseaza usor cu mana.
Se mixeaza frisca pana se intareste. Se mixeaza branza proaspata cu smantana, apoi se incorporeaza frisca, florile de lavanda si gelatina hidratata si topita la bain marie. Se da la rece o ora dupa care se scoate si se intinde deasupra piureul de afine. Se mai lasa o ora la frigider, apoi se poate taia si servi decorata cu frisca si afine.
Pofta buna!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaPentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macM-am inspirat de aici http://www.bucataras.ro/retete/tort-nins-cu-nuca-de-cocos-si-zmeura-68781.html
Tort nins cu cocos si crema de visineIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii