Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Azi va propun o prajitura foarte aromata si care arata tare bine, zic eu . E ceva de lucru la ea dar merita tot efortul .

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Ingrediente

  • Pentru 2 foi
  • -1 oua
  • -6 linguri zahar
  • -10 linguri apa
  • -5 linguri ulei
  • -sare
  • -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1/2 plic praf de copt
  • -1/2 lingurita zeama de lamaie
  • -1 lingurita scortisoara
  • -sucul de la o jumate de portocala (~50 ml)
  • Pentru blatul de nuca:
  • -4 oua
  • -4 linguri de zahar
  • -1 lingurita esenta rom
  • -2 linguri apa
  • -sare
  • -1/2 plic praf de copt
  • -4 linguri nuca prajita si macinata
  • -2 linguri faina
  • Pentru crema de castane:
  • -150 ml frisca
  • -200 gr piure Castane
  • -100 gr mascarpone
  • Pentru crema de mascarpone
  • -150 ml frisca
  • -300 gr mascarpone
  • -2-3 linguri de zahar pudra
  • Extra :
  • -1 compot ananas
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -100 ml frisca
  • -450 gr faina
  • -fulgi de migdale

Mod de preparare

Punem zaharul, pe foc pentru a-l carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit. Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie . Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat, adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor. Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in doua parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30) Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem. Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Blatul de nuca: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu esenta de rom, praful de sare si zaharul . Cand avem o spuma care se tine bine adaugam galbenusurile, nuca, apa , parful de copt si faina . Omogenizam si turnam in tava pe care am pus in prealabil foaie de copt. Trebuie sa folosim o tava de aceiasi dimensiune cu cea pe care am copt foile . Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute, apoi reducem focul la 160 si lasam pana trece testul scobitorii. Lasam blatul la racit.


Crema de castane: Cremele se fac simplu pentru ca nu este nimic de fiert in ele. Piureul de castane trebuie decongelat (eu folosesc piure congelat deoarece mi se pare ca are aroma mai intensa si nu e atat de dulce). Batem frisca impreuna cu mascarponele si piureul pana are consistenta dorita .


Crema de mascarpone : Mascarponele il batem usor cu mixerul impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca lichida . Batem pana cand se intareste .


Asamblare: Pe o tava punem o foaie caramel si turnam peste ea una din cele doua crème (care doriti sa o puneti prima )si nivelam . Presaram bucati de ananas din compot taiate mai marunt. Peste crema punem blatul de nuca si cealalta crema. Nivelam si presaram bucati de ananas . Deasupra punem a doua foaie caramel . Facem glazura din 200 gr ciocolata neagra si 100 ml frisca ( la crème am folosit dar cate 150 ml frisca asa ca din fiecare cutie de 200 ml mi-a ramas cate 50 ml frisca ) si o turnam peste prajitura. Deasupra am presarat fulgi de migdale usor prajiti. Lasam la racit si feliem .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Prajitura cu piersici si migdale
Bucataras.RO

Prajitura cu piersici si migdale

O prajitura buna care merge perfect langa o cafea!

Prajitura cu piersici si migdale
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!