Prajituri

Reteta Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

portii reteta 8 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 30m 
gatire reteta 50m 
Anca Roman postat de
Postat pe: 11-02-2016
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Prajitura Rasturnata cu Portocale Caramelizate (Reteta Video)"
 
Azi va propun o prajitura foarte aromata si care arata tare bine, zic eu . E ceva de lucru la ea dar merita tot efortul .

ingrediente

8 portii

   Pentru 2 foi
   1 oua
   6 linguri zahar
   10 linguri apa
   5 linguri ulei
   sare
   1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
   1/2 plic praf de copt
   1/2 lingurita zeama de lamaie
   1 lingurita scortisoara
   sucul de la o jumate de portocala (~50 ml)
Pentru blatul de nuca:
   4 oua
   4 linguri de zahar
   1 lingurita esenta rom
   2 linguri apa
   sare
   1/2 plic praf de copt
   4 linguri nuca prajita si macinata
   2 linguri faina
Pentru crema de castane:
   150 ml frisca
   200 gr piure Castane
   100 gr mascarpone
   Pentru crema de mascarpone
   150 ml frisca
   300 gr mascarpone
   2-3 linguri de zahar pudra
Extra :
   1 compot ananas
   200 gr ciocolata neagra
   100 ml frisca
   450 gr faina
   fulgi de migdale

mod de preparare

Punem zaharul, pe foc pentru a-l carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit. Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie . Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat, adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor. Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in doua parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30) Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem. Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Blatul de nuca: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu esenta de rom, praful de sare si zaharul . Cand avem o spuma care se tine bine adaugam galbenusurile, nuca, apa , parful de copt si faina . Omogenizam si turnam in tava pe care am pus in prealabil foaie de copt. Trebuie sa folosim o tava de aceiasi dimensiune cu cea pe care am copt foile . Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute, apoi reducem focul la 160 si lasam pana trece testul scobitorii. Lasam blatul la racit.


Crema de castane: Cremele se fac simplu pentru ca nu este nimic de fiert in ele. Piureul de castane trebuie decongelat (eu folosesc piure congelat deoarece mi se pare ca are aroma mai intensa si nu e atat de dulce). Batem frisca impreuna cu mascarponele si piureul pana are consistenta dorita .


Crema de mascarpone : Mascarponele il batem usor cu mixerul impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca lichida . Batem pana cand se intareste .


Asamblare: Pe o tava punem o foaie caramel si turnam peste ea una din cele doua crème (care doriti sa o puneti prima )si nivelam . Presaram bucati de ananas din compot taiate mai marunt. Peste crema punem blatul de nuca si cealalta crema. Nivelam si presaram bucati de ananas . Deasupra punem a doua foaie caramel . Facem glazura din 200 gr ciocolata neagra si 100 ml frisca ( la crème am folosit dar cate 150 ml frisca asa ca din fiecare cutie de 200 ml mi-a ramas cate 50 ml frisca ) si o turnam peste prajitura. Deasupra am presarat fulgi de migdale usor prajiti. Lasam la racit si feliem .

Incearca si Prajitura cu mere si gutui
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.