Prajitura cu foi de bulion

Prajitura cu foi de bulion si crema fina de gris se combina perfect cu gemul acrisor de caise. Iti voi arata pas cu pas cum fac eu acest desert!

Portii
10
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Foi:
  • 80 gr zahar brun
  • 100 ml ulei
  • 180 ml passatta de rosii
  • o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura zeama de lamaie
  • 400 gr faina
  • Crema:
  • 1 litru si jumatate de lapte
  • 80 gr zahar brun
  • 200 gr gris
  • 200 gr unt
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 borcan cu gem de caise de 400 g

Mod de preparare

Mai intai prepara aluatul pentru foi. Mixeaza zaharul brun cu uleiul pentru 5 minute. Adauga sucul de rosii, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si apoi pune faina, putin cate putin.



Framanta cu mana aluatul pana devine ferm si nelipicios. Poti sa mai presari cate putina faina daca mai este nevoie



Pune-l in folie de plastic si lasa-l la frigider 30 de minute

 


Intre timp prepara crema. Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul, iar cand incepe sa fiarba adauga grisul, putin cate putin, amestecand cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase

 


Opreste focul, adauga untul taiat cubulete si amesteca bine pana se topeste

 


 La final, pune coaja rasa de lamaie si portocala si extractul de vanilie. Lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei, acoperita cu o folie de plastic, ca sa nu se formeze crusta.

 


Scoate aluatul din frigider si imparte-l in patru. Intinde cate o foaie subtire, dreptunghiulara de 25x30 cm si pune-o pe fundul tavii unse cu putin ulei. Inteap-o cu furculita din loc in loc, ca sa creasca uniform

 


Desprinde foile usor, cu o spatula si lasa-le sa se raceasca pe un prosop curat


Tapeteaza in interior cu hartie de copt tava pe care ai copt foile si monteaza prajitura: pune o foaie, intinde jumatate din crema de gris, a doua foaie, urmata de gemul de caise, a treia foaie, restul de crema de gris si ultima foaie de prajitura

 

 Inveleste prajitura in folie de plastic si pune deasupra un tocator de lemn, ca sa se preseze putin. Ai grija sa nu pui o greutate prea mare, sa nu strivesti prajitura! Pune tava la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte. Astfel, foile se vor inmuia bine si prajitura va fi usor de taiat. Portioneaz-o in cuburi si pudreaz-o cu zahar inainte de servire

 


Prajitura va fi si mai frageda dupa 2 zile, merita incercata!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Negresa de post cu nuci
2
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Rulouri fragede cu branza
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Reteta Limoncello - lichior de lamai
4
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Tarta cu praz si ceapa
Bucataras.RO

Tarta cu praz si ceapa

Va recomand o reteta de tarta frantzuzeasca(de la mama ei!!)

Tarta cu praz si ceapa
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga