Prajitura cu mousse de dovleac

Cu aceasta prajitura am reusit sa pacalesc familia, care refuza categoric orice idee de dulce cu dovleac. Este fina, gustoasa, si pana nu le-am spus, nu au stiut ca au mancat un dulce cu dovleac!

Portii
24
Timp pregatire
360 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mousse de dovleac

Ingrediente

  • blat
  • 4 oua
  • 200 ml ulei
  • 200 ml cafea fierbinte
  • 400 gr zahar
  • 400 gr faina
  • 60 gr cacao neagra dr Oetker
  • 20 gr praf de copt
  • Mousse
  • 400 gr piure de dovleac aprox
  • 50 gr unt
  • 300 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina
  • zahar pudra dupa gust
  • atat la frisca dar si la piureul de dovleac
  • decor
  • ciocolata rasa
  • frisca vegetala - 100 ml batuta
  • Sirop
  • 150 gr zahar tos
  • 300 ml apa
  • 2 plicuri cappuccino cu rom

Mod de preparare

Blatul este un blat umed. Usor de facut, nu necesita baterea oualor spuma. Se amesteca intr-un bol ouale, uleiul si laptele. In alt bol amestecam ingredientele uscate, cernute. Apoi amestecam cele doua compozitii si la final, adaugam cafeaua fierbinte (eu nu am indulcit pt ca are zahar suficient blatul). Rezulta un blat usor fluid, nu va speriati, se va coace foarte bine. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem cam 30 min sau pana trece proba scobitorii, la foc mediu (cca. 165-170 grade C). Se lasa sa se raceasca in tava blatul, pt ca atunci cand este cald este fragil.

Dupa racire, rasturnam blatul pe o tava sau blat de lemn curat, si indepartam hartia de copt.

Mousse-ul se face astfel: Dam pe razatoare dovleacul si il calim pe foc, impreuna cu zahar tos si putin unt, pana se scade zeama. Lasam sa se raceasca si blendam bine pana obtinem un piure.

Separat batem frisca lichida. Eu folosesc frisca naturala Pilos si pt a se intari bine, adaug o lingura de smantana de consum cu minim 20% grasime pe post de intaritor de frisca. Gelatina o hidratam, o dizolvam pe bain-marie sau in microunde. Incorporam gelatina in piureul de dovleac, apoi incorporam frisca in piure, prin brezare (amestecare de jos in sus, usor, pt a pastra crema aerata). Atentie ... piureul si frisca trebuie sa aiba aceeasi temperatura, pt a nu se taia frisca!!!

Sirop: Se fierbe zaharul cu apa pana se leaga siropul si apoi se adauga cappucino cu rom pt aromatizare (sau ce aroma va place). Se lasa la racit bine, chiar la frigider.

Asamblare:

Se tapeteaza tava in care am copt blatul cu folie alimentara pt a putea scoate prajitura. Se pune blatul si se insiropeaza. Apoi se adauga mousse-ul de dovleac si se niveleaza, apoi se da la rece 3-4 ore sau mai bine peste noapte. Apoi se scoate prajitura pe o tava, se portioneaza, se rade ciocolata si apoi se fac aveline de frisca pe fiecare prajiturica in parte.

Optional puteti adauga dovleac confiat peste avelina de frisca (se fierb bucati de dovleac in sirop de zahar). Decorul tine de imaginatia fiecaruia.

Timpul de pregatire este estimativ, deoarece exista multi timpi morti (de asteptare) in prepararea aceste prajituri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Ciorba de somn in zeama de varza
Bucataras.RO

Ciorba de somn in zeama de varza

Cum imi ramasese (adica le-am pastrat intentionat) un cap si o bucata de la coada unui somn am pus de o ciorbita acrita cu...

Ciorba de somn in zeama de varza
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola