Prajituri

Reteta Prajitura cu mousse de pralin si caise

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 40m 
liliana postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Prajitura Alba ca Zapada (reteta video)"
 
Prajitura cu mousse de pralin si caise este cu siguranta o prajitura deosebita, careia va trebui sa-i aloci ceva timp. Dar este o prajitura atat de buna si atat de aspectuoasa, incat merita cu siguranta efortul.

ingrediente

Mousse de caise:
   250 g caise din compot
   250 g frisca lichida
   90 g zahar
   7 g gelatina
Pralin de alune de padure si mousse de pralin:
   350 g frisca lichida + 2-3 linguri zahar pudra
   7 g gelatina
   180 g pralin de alune
   15 g rom
   135 g alune
   90 g zahar
Alune caramelizate:
   120 g alune de padure
   30 g zahar
   15 g apa
   4 g unt
    
Daquoise cu migdale si alune de padure:
   4 albuse (125 g)
   50 g zahar
   16 g faina
   Tant pour tant migdale-alune: 50 g pudra migdale
   35 g pudra alune
   85 g zahar pudra
Biscuit cu ciocolata si alune de padure:
   4 galbenuse
   40 g zahar
   30 g faina
   10 g cacao
   2 albuse
   20 g zahar
   30 g unt
   25 g alune

mod de preparare

Biscuit cu ciocolata si alune de padure (tava 21x 31 cm):




Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja, apoi se toaca marunt. Galbenusele se mixeaza cu zaharul (40 g). Se adauga untul topit. Apoi faina amestecata cu cacao, cernute in prealabil.Se amesteca si alunele in compozitie. Albusele se bat spuma cu putin suc de lamaie (eu am folosit - cum fac de obicei - 1/8 de lingurita crema tartar pentru 1 albus). Apoi se adauga peste compozitie, amestecand usor. Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata, sau folositi hartie de copt. Se coace pentru 14-15 min in cuptorul preincalzit la 200 C. Dupa ce s-a copt si racit se indreapta usor marginile.




Daquoise cu migdale si alune de padure (tava 21 x 31 cm):




Pentru tant-pout-tant :Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja (eu am facut aceasta operatie o singura data, adunand toate cantitatile de alune din reteta). Migdalele se lasa 1 min. in apa clocotita, se scurg, se curata de coaja (cine le are deja curatate cu atat mai bine), apoise pun in cuptor la 100 C, ca sa se usuce cateva minute.Se macina cat de cat impreuna migdalele si alunele, apoi se adauga zaharul si se macina impreuna. Apoi TPT se cerne. Albusele se bat spuma teapana cu putina crema tartar/suc lamaie. Se adauga zaharul in ploaie. Apoi TPT amestecat cu faina. Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata, sau cu hartie de copt. Se niveleaza si se pudreaza cu zahar pudra (nespecificat la ingrediente). Se coace pentru 20-25 min in cuptorul preincalzit la 180 C. Dupa ce s-a copt si racit se indreapta usor marginile.




Alune caramelizate:




Apa si zaharul se fierb impreuna pana ajung la 118 C (stadiul “petit boulé”– siropul formeaza o bula moale si plata, in timp ce este presata usor intre doua degete umezite).Se pun alunele – deja curatate, vezi procedeul de mai sus.Se ia craticioara de pe foc si se amesteca cu o paleta pana se cristalizeaza putin (pe alune va apara ca o pudra alba). Se readuce pe foc mic, amestecand usor pana ce zaharul s-a caramelizat. Cand s-au infierbantat alunele se adauga untul, si se rastoarna totul pe o tavita, separand alunele una de cealalta. Se opresc 24 alune pentru decor, restul se toaca marunt cu un cutit.




Mousse de caise:




Caisele se fac piure la mixer/robot/blender, apoi se amesteca cu zaharul pana ce acesta se topeste. Gelatina se inmoaie in apa rece si dizolva conform instructiunilor de pe plic. Apoi se adauga peste caise. Frisca se bate si se adauga la compozitie.




Pralin de alune de padure:




Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja. Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat, si cand devine auriu se pun alunele, amestecand pana acestea sunt bine inrobate in caramel.Se rastoarna pe o tava unsa cu putin ulei, si se lasa sa se raceasca. Apoi se toaca la robot pana devin pasta.




Mousse de pralin:




Frisca se bate cu zaharul si se tine la rece. Gelatina se inmoaie in apa rece si dizolva conform instructiunilor de pe plic. Se amesteca cu romul si cu o parte din pralin, apoi totul se pune peste restul de pralin. Se adauga o parte din frisca, se amesteca, apoi se adauga si restul de frisca, amestecand usor de sus in jos.




Montare:




Pe o tava se lipeste o foaie de acetat/sau hartie de copt cu banda adeziva. Se pune inelul detasabil (reglat la dimensiunea blaturilor) si se toarna mousse-ul de caise. Se pune cateva minute la rece, sa se intareasca usor, apoi se aseaza blatul cu ciocolata si alune, care se imbiba cu un sirop facut din sucul compotului de caise si 1 lingura lichior de caise (optional). Apoi se toarna jumatate din mousse-ul pralin, se presara alunele caramelizate tocate. Se adauga restul de mousse pralin, apoi blatul daquoise, imbibat cu un sirop facut din apa si zahar si 1 lingura rom. Se inveleste cu film alimentar si se da la rece sa se intareasca, cel putin 2 ore. Se rastoarna si se decoreaza dupa preferinta. Reteta propusa de Daneza13


Prajitura cu mousse de pralin si caise este deosebita si se preteaza la diferite evenimente deosebite sau sarbatori.

Incearca si Prajitura raw cu morcovi si glazura de nuci
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mousse de pralin si caise" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T810E

- 20 %
229.99 lei
183.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.