Prajitura cu mousse de pralin si caise

Prajitura cu mousse de pralin si caise este cu siguranta o prajitura deosebita, careia va trebui sa-i aloci ceva timp. Dar este o prajitura atat de buna si atat de aspectuoasa, incat merita cu siguranta efortul.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu mousse de pralin si caise

Ingrediente

  • Mousse de caise:
  • 250 g caise din compot
  • 250 g frisca lichida
  • 90 g zahar
  • 7 g gelatina
  • Pralin de alune de padure si mousse de pralin:
  • 350 g frisca lichida + 2-3 linguri zahar pudra
  • 7 g gelatina
  • 180 g pralin de alune
  • 15 g rom
  • 135 g alune
  • 90 g zahar
  • Alune caramelizate:
  • 120 g alune de padure
  • 30 g zahar
  • 15 g apa
  • 4 g unt
  •  
  • Daquoise cu migdale si alune de padure:
  • 4 albuse (125 g)
  • 50 g zahar
  • 16 g faina
  • Tant pour tant migdale-alune: 50 g pudra migdale
  • 35 g pudra alune
  • 85 g zahar pudra
  • Biscuit cu ciocolata si alune de padure:
  • 4 galbenuse
  • 40 g zahar
  • 30 g faina
  • 10 g cacao
  • 2 albuse
  • 20 g zahar
  • 30 g unt
  • 25 g alune

Mod de preparare

Biscuit cu ciocolata si alune de padure (tava 21x 31 cm):

Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja, apoi se toaca marunt. Galbenusele se mixeaza cu zaharul (40 g). Se adauga untul topit. Apoi faina amestecata cu cacao, cernute in prealabil.Se amesteca si alunele in compozitie. Albusele se bat spuma cu putin suc de lamaie (eu am folosit - cum fac de obicei - 1/8 de lingurita crema tartar pentru 1 albus). Apoi se adauga peste compozitie, amestecand usor. Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata, sau folositi hartie de copt. Se coace pentru 14-15 min in cuptorul preincalzit la 200 C. Dupa ce s-a copt si racit se indreapta usor marginile.

Daquoise cu migdale si alune de padure (tava 21 x 31 cm):

Pentru tant-pout-tant :Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja (eu am facut aceasta operatie o singura data, adunand toate cantitatile de alune din reteta). Migdalele se lasa 1 min. in apa clocotita, se scurg, se curata de coaja (cine le are deja curatate cu atat mai bine), apoise pun in cuptor la 100 C, ca sa se usuce cateva minute.Se macina cat de cat impreuna migdalele si alunele, apoi se adauga zaharul si se macina impreuna. Apoi TPT se cerne. Albusele se bat spuma teapana cu putina crema tartar/suc lamaie. Se adauga zaharul in ploaie. Apoi TPT amestecat cu faina. Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata, sau cu hartie de copt. Se niveleaza si se pudreaza cu zahar pudra (nespecificat la ingrediente). Se coace pentru 20-25 min in cuptorul preincalzit la 180 C. Dupa ce s-a copt si racit se indreapta usor marginile.

Alune caramelizate:

Apa si zaharul se fierb impreuna pana ajung la 118 C (stadiul “petit boulé”– siropul formeaza o bula moale si plata, in timp ce este presata usor intre doua degete umezite).Se pun alunele – deja curatate, vezi procedeul de mai sus.Se ia craticioara de pe foc si se amesteca cu o paleta pana se cristalizeaza putin (pe alune va apara ca o pudra alba). Se readuce pe foc mic, amestecand usor pana ce zaharul s-a caramelizat. Cand s-au infierbantat alunele se adauga untul, si se rastoarna totul pe o tavita, separand alunele una de cealalta. Se opresc 24 alune pentru decor, restul se toaca marunt cu un cutit.

Mousse de caise:

Caisele se fac piure la mixer/robot/blender, apoi se amesteca cu zaharul pana ce acesta se topeste. Gelatina se inmoaie in apa rece si dizolva conform instructiunilor de pe plic. Apoi se adauga peste caise.  Frisca se bate si se adauga la compozitie.

Pralin de alune de padure:

Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja. Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat, si cand devine auriu se pun alunele, amestecand pana acestea sunt bine inrobate in caramel.Se rastoarna pe o tava unsa cu putin ulei, si se lasa sa se raceasca. Apoi se toaca la robot pana devin pasta.

Mousse de pralin:

Frisca se bate cu zaharul si se tine la rece. Gelatina se inmoaie in apa rece si dizolva conform instructiunilor de pe plic. Se amesteca cu romul si cu o parte din pralin, apoi totul se pune peste restul de pralin. Se adauga o parte din frisca, se amesteca, apoi se adauga si restul de frisca, amestecand usor de sus in jos.

Montare:

Pe o tava se lipeste o foaie de acetat/sau hartie de copt cu banda adeziva. Se pune inelul detasabil (reglat la dimensiunea blaturilor) si se toarna mousse-ul de caise. Se pune cateva minute la rece, sa se intareasca usor, apoi se aseaza blatul cu ciocolata si alune, care se imbiba cu un sirop facut din sucul compotului de caise si 1 lingura lichior de caise (optional). Apoi se toarna jumatate din mousse-ul pralin, se presara alunele caramelizate tocate. Se adauga restul de mousse pralin, apoi blatul daquoise, imbibat cu un sirop facut din apa si zahar si 1 lingura rom. Se inveleste cu film alimentar si se da la rece sa se intareasca, cel putin 2 ore. Se rastoarna si se decoreaza dupa preferinta. Reteta propusa de Daneza13


Prajitura cu mousse de pralin si caise este deosebita si se preteaza la diferite evenimente deosebite sau sarbatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Penne rigate cu praz, ciuperci si spanac
Bucataras.RO

Penne rigate cu praz, ciuperci si spanac

Initial am vazut intr-o carte niste retete asemanatoare, apoi am vazut si la Rita reteta aceasta si am zis sa incerc si eu....

Penne rigate cu praz, ciuperci si spanac
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!