Prajitura cu pere si nuci este o prajitura delicioasa, deosebita, aromata. O reteta de prajitura pe care merita s-o incercati macar o data, pt ca o s-o repetati.
Povestea acestei prajituri incepe cu dezgolirea perelor :). Dintre ele, doua se taie cubulete iar celelalte trei se lasa intregi si se curata de seminte. Ca sa nu le fie prea frig perelor le stropim cu zeama de lamaie si le acoperim cu paturica din zahar, scortisoara, nucsoara si cuisoare. Le amestecam bine si le lasam sa se odihneasca.
Acum, in lumina calda a soarelui de toamna a venit randul celor trei oua, sa se amestece cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie.
Credeti ca nuca poate sta deoparte cand vede asemenea petrecere dulce? Vazand-o nerabdatoare am macinat-o bine impreuna cu surorile ei (migdalele si alunele) si am invartit-o bine in castron.
Buuun! Acum trebuie sa pregatim tava... Eu am folosit o tava rotunda cu fundul detasabil. Pentru ca avem o compozitie moale si nu vrem sa picure in cuptor, ii facem o fustita din hartie de copt. Aceasta se face in felul urmator : taiem un patrat de hartie il impaturim in doua, apoi iar in doua si inca o data in doua, pana obtinem un triunghi. Taiem in forma de semicerc, desfacem si ...
Urmeaza momentul in care dulceata intra in scena si umple glorioasa perele ...
a sa nu scape dulceata capacim perele cu cate o felie subtire (tot de para...) Apoi le asezam frumos in tava...
Turnam compozitia peste pere, lasam un minut la soare sa isi traga sufletul si sa capete curaj si apoi ... la cuptor cu prajiturica (190 de grade, 40-50 de minute).
Pana se bronzeaza prajitura, punem zaharul la caramelizat (de preferat intr-un vas mai adanc pentru ca laptele o sa se umfle in pene).
Cand tot zaharul s-a topit (aveti grija sa nu se arda prea tare ca va fi amar) dam vasul deoparte de pe foc si adaugam laptele. Punem din nou pe foc mic si amestecam pana se dizolva zaharul caramelizat. Apoi lasam la rece sa se ingroase.
Scoatem prajitura din cuptor si ne jucam mai departe cu ea : caramel, zahar pudra, nuci...
Reteta de prajitura cu pere si nuci a fost propusa de IriA pe forum culinar.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeAstazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...
Ostropel de pui ca la mama acasaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii