Prajitura Dragobete

Aceasta prajitura de dragobete, este de fapt o prajitura cu crema de smantana si spuma de nuci foarte delicioasa.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura Dragobete

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blat -aluat de biscuiti
  • -2 galbenuse de ou
  • -3 linguri de zahar
  • -200 grame de unt sau margarina
  • -coaja rasa de lamaie si portocale
  • -faina cat cuprinde sa se obtina un aluat moale si sfarmicios
  • -un pachetel praf de copt stins cu zeama de la o lamaie
  • -1 pachetel zahar vanilat
  • Ingrediente pt. crema de smantana
  • - 3 pachetele de budinca de la Dr Oetker de frisca sau de vanilie sau 120 grame de amidon alimentar
  • - zeama de la o portocala
  • - 4 galbenuse
  • - 6 linguri de zahar
  • - 1 pachetel zahar vanilat
  • - 500 grame smantana dulce
  • Ingrediente pt. spuma de nuca
  • -6 albuse de ou
  • -4 linguri de zahar
  • -o cana de nuca macinata
  • -un praf de sare
  • - o lingura de pesmet
  • Ingrediente pt. siropul si glazura
  • -2 linguri cafea
  • -2 linguri cacao
  • -3 linguri zahar
  • - 5 linguri de zahar pt ars
  • - 200 grame nuci

Mod de preparare

Pentru prajitura cu crema de smantana si spuma de nuca blatul se face in felul urmator: din untul (margarina) topit(a) pe baie de abur, zahar, 2 galbenuse de ou, coaja rasa de lamaie si zahar vanilat, praful de copt stins si faina se face un aluat moale si sfarmicios.

Capitonam cu hartie de copt o tava cu peretii inalti. Blatul il asezam in tava presandu-l cu mana astfel incat sa acopere fundul tavii si sa fie ridicat si pe peretii tavii. Cu rabdare presam aluatul incat sa ne asiguram ca stratul e aproximativ egal ca si grosime. Insistam mai ales pe la incheieturile tavii ca sa nu lasam pe marginile prajiturii un strat prea gros de biscuiti. Intepam cu furculita aluatul, si lasam tava la odihnit.

Pentru crema prajiturii Dragobete:

4

Batem spuma galbenusele de ou cu zaharul, zaharul vanilat si zeama de la portocala. Cand am obtinut o spuma bogata introducem pe rand continutul celor trei pachetele de budinca. La final adaugam smantana dulce si mixam energic. Vom obtine o crema spumoasa, groasa si aerata, pe care o punem in tava peste blatul intins.

Spuma de nuca: cele 6 albuse de oua le batem spuma tare cu un praf de sare. Dupa ce ce albusul s-a intarit adaugam zaharul si mixam in continuare pana se va topi zaharul. Macinam nuca, pe care o adaugam in spuma de albus amestecand de sus in jos fara mixer, doar cu o lingura. Adaugam si lingura de pesmet. Spuma de nuca o punem cu rabdare cu lingura peste crema de smantana. O nivelam cu atentie, ca sa ne asiguram ca stratul e aproximativ egal. Dam la cuptor preincalzit, la foc potrivit pt circa 45-50 minute. Nu deschidem deloc usa cuptorului. Prajitura este potrivita pentru mic dejun la ceasca de cafea sau cafea cu lapte.

Varianta insiropata cu nuci glasate a prajiturii Dragobete:

Daca avem timp si vrem ca prajitura sa fie si mai festiva, feliile sa arate ca cele de tort putem proceda asa:

glasam usor cu 5 linguri de zahar ars 200 grame de nuci. Avem grija sa nu tinem mult pe foc nucile in zahar ca se ard si se amarasc. Lasam nucile la racorit.

Prajitura cand s-a racit complet o feliem in felii de 2- 3 cm grosime si apoi feliile le insiropam cu un sirop din cafea tare si cacao cu zahar, nu prea dulce.Nu trebuie sa fie complet insiropate. Se toarna siropul asa aleatoriu peste feliile de prajituri si ele vor trage sirop care va colora blatul neuniform. Deasupra presaram nuca glasata sfarmata cu sucitorul.

Varianta insiropata este un regal al gustului. Inchipuiti-va ca intalnim in gura atat gustul de cacao cu cafea cat si gustul fin al cremei de smantana din prajitura, dar si gustul minunat al nucilor glasate. O paleta gustativa atat de variata intr-o singura prajitura.


Prajitura cu crema de smantana si spuma de nuca se poate servi simpla sau insiropata si stropita cu nuci glasate cu zahar ars.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pilaf cu carne de cocos
2
Mancaruri cu orez

Pilaf cu carne de cocos

O mancare clasica si gustoasa.

Pilaf cu carne de cocos
Melcisori cu nuca si gem de macese
3
Prajituri

Melcisori cu nuca si gem de macese

Melcişorii ăştia sunt preferaţii mamei mele. De data aceasta am ales să-i pregătesc dintr-un aluat pufos de brioşe,...

Melcisori cu nuca si gem de macese
Gulas unguresc cu carne de porc
4
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
5
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Parteneri
Tarta cu branza si stafide
Bucataras.RO

Tarta cu branza si stafide

In zilele reci imi place mult sa stau pe langa cuptor, sa coc bunatati, sa le savurez alaturi de cei dragi langa un ceai sau...

Tarta cu branza si stafide
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga