Prajitura suedeza

Prajitura suedeza este de fapt o prajitura cu fructe si frisca. Pentru a pregati aceasta reteta de prajituri aveti nevoie de fructe. Puteti alege si altceva dar aici am folosit lamaie si mere

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura suedeza

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 4 oua
  • 125 g zahar
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 125 g faina
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingurita praf de copt
  • Crema:
  • 2 foi de gelatina alba
  • 3 oua
  • 2 pachetele de praf de budinca de vanilie
  • 80 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 1
  • 2 kg mere rase (fara coaja)
  • 2 linguri suc de lamaie
  • Decor:
  • 750 g frisca batuta
  • 50 g zahar pudra
  • cateva felii de mere
  • stropite cu lamaie ca sa nu se innegreasca
  • 100 g ciocolata rasa.

Mod de preparare

Se porneste cuptorul, supa care ne apucam de aluat se ia o tava dreptunghiulara si se tapeteaza cu hartie de copt (pergament). Am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat cate putin din zaharul amestecat cu zaharul vanilat. Peste albusuri am pus apoi putin cate putin din galbenusurile amestecate bine, amestecand usor cu o lingura de lemn. Apoi am cernut peste compozitie cate putin din faina amestecata cu praful de copt si amidon, amestecand usor de jos in sus.

Am turnat compozitia intr-o tava (30 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt, si am pus-o in cuptorul preincalzit, la 180 grade C pentru 15-20 min. (test cu o scobitoare).

Am facut o crema de vanilie dupa reteta: 3 oua, 6 linguri amidon (70 g), 10 linguri zahar (150 g), 750 ml lapte rece, vanilie, coaja rasa de lamaie, 100 g unt. La final am adaugat 2 pliculete de gelatina (1 plic = 7 g), inmuiate in putina apa rece, apoi am adaugat putin din crema calda si am amestecat pana la dizolvarea completa si am adaugat-o in crema. Eu am folosit doar 4 mere mai mari pe care, dupa ce le-am ras le-am stropit cu suc de lamaie, apoi le-am stors si le-am adaugat in crema.

Dupa ce s-a copt blatul, l-am scos din tava si pus sa se raceasca pe un gratar, apoi l-am transferat pe tava unde urmeaza montarea prajiturii. Peste blat se pune crema (pentru ca era inca mai curgatoare, am taiat hartie cerata, o foaie mai lunga, pe care am pliat-o in 3 si cu ea am inconjurat blatul, facand un fel de perete in jurul blatul ca sa nu se imprastie crema pe de laturi). Am pus tava la frigider, vreo 2 ore cred, pana se intareste cat de cat crema.

Am pregatit frisca -a m folosit doar 500 ml frisca lichida, 4 linguri de zahar pudra si 1 plic de gelatina (7 g). Am adaugat frisca peste crema si am mai pus putin tava la frigider, iar intre timp am pregatit merele pentru decor. Le-am taiat feliute subtiri, le-am calit in putin unt pana s-au inmuiat, apoi le-am asezat pe prajitura si am presarat deasupra putin scortisoara.


Cu ciocolata rasa am decaorat prajitura pe laterale.
Reteta Prajitura suedeza a fost propusa de Daneza 13 pe forum culinar.ro
Alta retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Briose cu afine
3
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
4
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Piept de pui in crusta de mustar
Bucataras.RO

Piept de pui in crusta de mustar

Pieptul de pui poate deveni o masa sofisticata daca ii faci cu condimente bune. Reteta video de mai sus te va ajuta sa iti...

Piept de pui in crusta de mustar
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!