Profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel

Azi facem spectacol cu un desert frantuzesc de mare finete, indragit de oricine. Si chiar daca reteta pare mai complicata, merita tot efortul! Voi pregati profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel, un desert racoros, acompaniat de o cupa de inghetata, o minunatie!

Portii
6
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat:
  • 250 ml apa
  • 125 gr unt cu 80% grasime
  • 125 gr faina
  • 4 oua mari
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 30 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • jumatate de pastaie de vanilie
  • 50 gr unt moale
  • Sos de caramel:
  • 200 gr zahar
  • 50 gr unt
  • 200 gr smantana lichida pentru frisca
  • un varf de cutit de sare
  • In plus, mai ai nevoie de inghetata pentru servit

Mod de preparare

Pentru aluat ai nevoie de 250 ml apa, 125 gr unt cu 80% grasime, 125 gr faina, 4 oua mari si un praf de sare.

Pentru crema de vanilie iti trebuie 3 galbenusuri, 100 gr zahar, 30 gr amidon, 500 ml lapte, o pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie si 50 gr unt moale.

Pentru sosul de caramel ai nevoie de 200 gr zahar, 50 gr unt, 200 gr smantana lichida pentru frisca si un varf de cutit de sare. In plus, mai ai nevoie de inghetata pentru servit.



Incepe mai intai cu crema de vanilie, sa aiba timp sa se raceasca! Amesteca 400 ml de lapte cu zaharul si pune totul la fiert. Cresteaza pastaia de vanilie, scoate semintele cu ajutorul unui cutit si adauga-le peste lapte. Cand incepe sa fiarba, opreste focul si lasa-l la infuzat 10 minute, acoperit cu un capac.



Amesteca intr-un bol galbenusurile cu amidonul si restul de lapte. Scoate pastaia de vanilie din laptele fierbinte si toarna putin cate putin peste crema de galbenusuri, amestecand in continuu cu un tel. Muta amestecul inapoi in craticioara si pune la foc mic pana se ingroasa. Opreste focul si adauga untul, apoi omogenizeaza bine crema.Toarn-o intr-un castron si acoper-o cu folie alimentara, ca sa nu se formeze crusta. Las-o la racit la temperatura camerei si mut-o apoi la frigider pana pregatesti gogoselele pentru profiterol. Pune la fiert apa cu untul taiat cubulete si un praf de sare, iar cand incepe sa clocoteasca adauga faina. Amesteca bine pana se incorporeaza si lasa amestecul pe foc cateva minute, pana incepe sa se dezlipeasca de pe peretii vasului. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi adauga treptat cate un ou si mixeaza bine dupa fiecare, pana ce aluatul devine omogen. Pune-l intr-un posh si formeaza gogosele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Poti sa le pui si cu o lingurita, lasand spatiu intre ele, ca sa nu se lipeasca. Pune tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasa-le 10 minute, pana se umfla si devin usor aurii. Este important sa nu deschizi deloc usa cuptorului pe timpul coacerii! Scade apoi temperatura la 170 de grade si mai lasa-le 10 minute, ca sa fie bine coapte si in interior. Cand sunt gata, scoate tava si lasa-le la racit.




Intre timp, prepara si sosul de caramel: pune zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si lasa-l la foc mic sa se caramelizeze pana devine auriu. Nu-l lasa mai mult pe foc pentru ca va deveni amar! Da craticioara intr-o parte si adauga untul, apoi smantana lichida si pune la loc pe foc mic, amestecand usor, pana se dizolva zaharul ars. Adauga un varf de cutit de sare si caramelul este gata! Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei.




Si acum, operațiunea de final! Taie cojile pentru profiterol intr-o parte si umple-le cu crema de vanilie rece, asaza-le pe farfurie sau intr-o cupa de desert si toarna deasupra sosul de caramel.




Poti servi profiterolul cu inghetata preferata, frisca sau fructe, dupa plac!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Quesadilla
Bucataras.RO

Quesadilla

Am fost duminica la un restaurant cu specific mexican si mi s-a deschis apetitul pentru retete mexicane:D Am inceput usor cu...

Quesadilla
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!