Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile. Lucr
Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.
Lucrati ingredientele cu virful degetelor, impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.
Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina. Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm. Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.
Acoperiti aluatul cu o hirtie de copt si presarati peste aceasta boabe de fasole uscata, de linte sau chiar orez (pentru a impiedica o crestere neuniforma a prajiturii in timpul coptului). Eu, neavind fasole si nedorind sa stric lintea sau orezul, am pus altceva.
Dati tava astfel "preparata" la frigider, cam jumatate de ora.
Scoateti tava din frigider si coaceti la 180 gr.C; primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi indepartati boabele si mai coaceti 10 minute.
In timp ce aluatul se raceste preparati crema de vanilie.
Crema de vanilie
Intr-un vas se amesteca 4 linguri de lapte cu galbenusurile, zaharul si malaiul frecind pina cind se dizolva zaharul.
Laptele ramas se pune la foc impreuna cu pastaia de vanilie sau cu zaharul vanilat. Cind a ajuns pe punctul de fierbere sa ia de pe aragaz si se amesteca in el compozitia de galbenusuri si malai.
Se pune iar pe foc mic si se amesteca incontinuu, fierbind cam 5 minute, pina cind se ingroasa crema.
Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei) si se lasa sa se raceasca.
Se curata 4 mere mari, se taie sferturi, se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.
Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie.
Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.
Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).
Pofta buna!
Reteta Tarta cu mere si crema de vanilie a fost propusa de Austiaca2 pe forum culinar.ro
Alte retete cu mere gasiti aici:
Placinta cu mere
Prajitura cu mere ,
Pariziene cu fondant de mere
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloO reteta rapida, un aluat fraged si multa savoare.
Tarta sarata cu rosii si masline1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...
Biscuiti marmorati
Comentarii