Zuppette - prajitura cu crema de patiserie

O prajitura deosebita de casa, compusa din pandispan, foi de foietaj si crema de patiserie, ce in mod traditional este adaptata cu arome specifice zonei in care este preparata.

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
ridicata
Zuppette - prajitura cu crema de patiserie

Ingrediente

  • Pandispanul:
  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina.
  •  
  • Crema pasticcera:
  • 4 galbenusuri
  • 1/2 l lapte
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • vanilie (baton sau esenta)
  • un strop sare.
  •  
  • Aluat de foietaj: 2 pachete de 250g
  •  
  • Sirop:
  • 100- 150 gr de apa
  • zahar
  • arome: rom
  • vanilie
  • alchermes (care nu stiu cum se numeste la noi)

Mod de preparare

Se numesc zuppette, veneziene, americane sau creme. Numele variaza in functie de zona dar rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud. In nord se insiropeaza cu rom iar in centru sud cu alchermes, maraschino si alte esente tari si parfumate. E o prajitura excelenta si mai deosebita pentru ca este compusa din pandispan si aluat de foietaj si crema de patiserie.

Pandispanul:

Batem ouale intregi cu zaharul cam 20 de minute (mixer sau robot)pana ce isi tripleaza volumul. Cernem faina si o adaugam treptat peste crema de oua amestecand mereu de sus in jos (mare atentie sa nu se tufleasca crema). Il dam la 180 grade pentru 30 minute in care nu deschidem usa cuptorului in nici un caz.

Crema pasticcera:

Punem laptele intr-o craticioara cu batonul si il aducem in punctul de fierbere. Il dam la o parte si il lasam sa se raceasca. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin crema si apoi adaugam treptat laptele caldut, mixam bine si punem, iar la fiert. Fierbem cam 20 minute pana se ingroasa. O lasam sa se raceasca.

Aluatul de foietaj:

Avem nevoie de 2 pachete de 250 gr. Luam fiecare foaie si o intindem astfel incat sa intre in tava (tre sa fie usor mai mare decat tava pentru ca in timpul coacerii se mai strange). O punem in tava tapetata cu hartie copt, o impungem si o stropim cu zahar tos. Se pune in cuptor la 200 grade cam 6-7 minute pana devine aurie. Asa o coacem si pe a doua (puneti zahar din belsug pe deasupra).

Asamblarea :

Imbracam tava in folie de plastic (cu care o sa invelim prajitura) si punem prima foaie de pata sfoglia. Peste care punem o parte de crema. Taiem pandispanul felii si le punem peste crema. Insiropam foate foarte bine pandispanul dintr-un sirop facut din 100-150 gr apa in care puneti dupa dorinta zahar si ce aroma vreti: rom, vanilie, alchermes (care nu stiu cum se numeste la noi). Punem din nou crema si ultima foaie de pasta sfoglia. Infasuram cu folia de plastic, punem o greutate peste toata prajitura si o dam la rece cateva ore. Eu i-am pus in cap un fund de lemn si un top de hartie A4.

Reteta Zuppette a fost propusa de Laura_A pe forum culinar.ro


Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Chec aperitiv  cu spanac si sofran
Bucataras.RO

Chec aperitiv cu spanac si sofran

Imi plac checurile aperitiv pe care le prepari repede cu ce ai la indemana .Am testat bineinteles condimentul favorit al...

Chec aperitiv cu spanac si sofran
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!