O prajitura deosebita de casa, compusa din pandispan, foi de foietaj si crema de patiserie, ce in mod traditional este adaptata cu arome specifice zonei in care este preparata.
Se numesc zuppette, veneziene, americane sau creme. Numele variaza in functie de zona dar rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud. In nord se insiropeaza cu rom iar in centru sud cu alchermes, maraschino si alte esente tari si parfumate. E o prajitura excelenta si mai deosebita pentru ca este compusa din pandispan si aluat de foietaj si crema de patiserie.
Pandispanul:
Batem ouale intregi cu zaharul cam 20 de minute (mixer sau robot)pana ce isi tripleaza volumul. Cernem faina si o adaugam treptat peste crema de oua amestecand mereu de sus in jos (mare atentie sa nu se tufleasca crema). Il dam la 180 grade pentru 30 minute in care nu deschidem usa cuptorului in nici un caz.
Crema pasticcera:
Punem laptele intr-o craticioara cu batonul si il aducem in punctul de fierbere. Il dam la o parte si il lasam sa se raceasca. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin crema si apoi adaugam treptat laptele caldut, mixam bine si punem, iar la fiert. Fierbem cam 20 minute pana se ingroasa. O lasam sa se raceasca.
Aluatul de foietaj:
Avem nevoie de 2 pachete de 250 gr. Luam fiecare foaie si o intindem astfel incat sa intre in tava (tre sa fie usor mai mare decat tava pentru ca in timpul coacerii se mai strange). O punem in tava tapetata cu hartie copt, o impungem si o stropim cu zahar tos. Se pune in cuptor la 200 grade cam 6-7 minute pana devine aurie. Asa o coacem si pe a doua (puneti zahar din belsug pe deasupra).
Asamblarea :
Imbracam tava in folie de plastic (cu care o sa invelim prajitura) si punem prima foaie de pata sfoglia. Peste care punem o parte de crema. Taiem pandispanul felii si le punem peste crema. Insiropam foate foarte bine pandispanul dintr-un sirop facut din 100-150 gr apa in care puneti dupa dorinta zahar si ce aroma vreti: rom, vanilie, alchermes (care nu stiu cum se numeste la noi). Punem din nou crema si ultima foaie de pasta sfoglia. Infasuram cu folia de plastic, punem o greutate peste toata prajitura si o dam la rece cateva ore. Eu i-am pus in cap un fund de lemn si un top de hartie A4.
Reteta Zuppette a fost propusa de Laura_A pe forum culinar.ro
Pofta buna!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiAstazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burdufPe caldura aceasta nu iti vine sa dai drumul la cuptor, asa ca cel mai convenabil desert e cel preparat la rece, simplu,...
Desert la rece cu piscoturi si crema de iaurt cu mureIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii