Casuta din turta dulce

Deoarece Craciunul inseamna bucuria de a darui, am pregatit 3 casute de turta dulce: una pentru ai mei, una pentru nepotei si una pentru nasa mea. Au fost asa incantati si fiecare s-a bucurat altfel de cadou: nepoteii mei au terminat-o pana a doua zi, nasa mea a zis ca nu se indura sa o manance si ca o pastreaza asa, ca i-a placut tare mult. Si noi am decis sa o pastram.

Portii
8
Timp pregatire
70 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
ridicata
Casuta din turta dulce

Ingrediente

  • Pentru jumatate din casuta:
  • 100 g margarina Rama Maestro 72%
  • 25 g (2 linguri) zahar
  • 2 oua (105 g)
  • 100 g (3 linguri) miere
  • 5 g (1 lingurita) cacao
  • 2 lingurite amestec de condimente: scortisoara
  • cuisoare
  • aprox 300 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • Dropsuri cu lamaie sau ciocolata alba pentru geamuri
  • Pentru glazura – pentru toata casuta:
  • 1 albus
  • 200 g zahar pudra
  • 6 lingurite apa
  • Optional: 5 g (1 lingurita) cacao
  • Pentru decor:
  • Fulgi de cocos
  • bombonele colorate

Mod de preparare

Se freaca margarina cu zaharul, se adauga ouale, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 300 g. Se framanta pana se obtine un aluat pufos, moale, suficient de consistent pentru a-l intinde. Acest tip de aluat este fraged dar si fragil, de aceea se manevreaza cu grija.

Pentru casuta mea, eu am pregatit urmatoarele: partea din fata cu usa si 2 geamuri, partea din spate cu 2 geamuri, doi pereti, acoperisul din doua piese si o foaie mai mare pentru podea.

Dimensiunile le gasiti in poze.

Asadar, se intinde aluatul in foaie grosuta pe masa presarata cu faina. Se decupeaza cu un cutit ascutit dat prin faina. Daca aveti experienta, luati bucatile de aluat cu hotarare si curaj. Daca nu, strecurati pe sub aluat o hartie de copt si apoi o transferati in tava pregatita tot cu hartie de copt. Lucrati cu grija pentru ca acest tip de aluat se rupe foarte usor.

Pentru ferestre, se sparg (cu ciocanelul, caci e nevoie de ceva forta :) bomboanele cu lamaie si se pun asa bucatele in locul unde sunt geamurile. Usa pe care ati decupat-o mai devreme, o puneti in tava pentru a o coace si a o lipi mai tarziu.

Se coace la foc mic, aprox 10 minute, fiecare tava. Se scot cu grija pe o tava. Geamurile sunt calde inca, ele se vor usca la contactul cu aerul rece, dar si dupa ce se racesc. Se lasa la racit in tava cam 10 minute, apoi se pot scoate, dar cu atentie ca sa nu se crape geamurile.

Din aluatul ramas puteti pregati braduti si alte forme.

Se pregateste glazura. Pentru ca mie nu-mi place sa mananc bezeaua cruda, am pregatit sirop de zahar pentru a gati albusul. Astfel, intr-o farfurie se amesteca zaharul pudra, optional si cacaoa, impreuna cu apa (eu am pus 6 lingurite cu apa) astfel incat sa se obtina o pasta. Se toarna intr-un ibric si se fierbe pana se topeste zaharul. Se obtine un sirop mai dens. Se da de pe foc. Separat, se bate albusul cu mixerul la viteza mica, apoi se toarna siropul in fir subtire si se mixeaza pana bezeaua sta bat.

Cu aceasta glazura se umple un pos si se ung marginile peretilor casei ca sa se lipeasca.

La aceasta operatiune veti avea nevoie de ajutor in bucatarie (eu am rugat-o pe sora mea sa ma ajute). Se sprijina peretii de niste pahare inalte. Se lasa doar un pic la uscat, se indeparteaza cu grija paharele si se adauga si acoperisul. Dar trebuie sa tineti cont ca trebuie sa lucrati destul de repede pentru ca glazura se usuca si se incheaga intr-un timp scurt. Cu toate ca glazura se usuca repede in castron, (se oserva ca se ingroasa) totusi casuta cu totul se usuca aproape intr-o zi, asa ca manevrati-o cu grija daca vreti sa o mutati in alta parte.

Se decoreaza cu fulgi de cocos si bombonele.

Important! Daca nu doriti sa folosit bomboane pentru geamuri, lasati ferestrele simple si decorati la final cu ciocolata alba.

Important! Aveti grija ca in bucatarie sa fie aerul uscat, sa nu pregatiti alta mancare simultan, deoarece aburul, umezeala sau caldura vor afecta aluatul (se inmoaie si se lipeste).

Nota! Ingredientele date mai sus pentru turta dulce ajung pentru fata, spatele si peretii casei.

Se repeta ingredientele pentru a pregati acoperisul si podeaua.

Eu am repetat de cateva ori pentru ca am vrut sa fac 3 casute: una pentru noi, una pentru nasa mea si una pentru nepoteii mei. A fost mult de munca, dar a fost si distractiv.

In schimb, glazura este suficienta pentru doua casute: lipit si decorat sau o casuta daca o decorati mai complex.

Timp de pregatire: 10 min

Timp de coacere: 20 min

Timp de decorare: 1 h

Timp de uscare pentru toata casuta: mai multe ore

Pofta Buna si Craciun Fericit!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/12/casuta-din-turta-dulce.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca fara aluat
2
Prajituri

Pasca fara aluat

Pasca fara aluat este un preparat pentru meniul de Paste traditional. La baza retetei stau urmatoarele ingrediente: branza de...

Pasca fara aluat
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci
4
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Parteneri
Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual
Bucataras.RO

Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual

Chiftelutele marinate la slow-cookerul Crock-Pot, gatite incet, la temperatura scazuta, pastreaza gustul desavarsit al carnii...

Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga