Tort cu visine de post

Ocaziile festive apar si in perioada postului, asa ca aceasta reteta de tort cu visine este perfecta! Cine s-ar fi gandit ca tofu poate fi folosit si la deserturi?

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Tort cu visine de post

Ingrediente

  • Pentru o forma de 18cm
  • Blat cacao:
  • 110g faina
  • 20g cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/4 lingurita sare
  • 50g zahar brun (sau zahar)
  • 120ml apa rece
  • 1 lingura otet
  • 50ml ulei
  • esenta de vanilie
  •  
  • Crema:
  • 600g tofu
  • 40g fructoza (sau 60g zahar)
  • 200ml zeama de la compotul de visine
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 pliculete gelatina vegetala (10g)
  • un praf de sare
  • 2 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 1 borcan mare cu compot de visine (fara samburi)

Mod de preparare

Blatul de cacao:

Faina, cacao, bicarbonatul si sarea se cern impreuna. Se da drumul la cuptor la 180 C.
Zaharul se dizolva in apa; se adauga si uleiul si vanilia. Aceasta compozitie se toarna peste amestecul de faina si se omogenizeaza. Se adauga si otetul si se amesteca bine.
Se toarna in forma tapetata si se coace 30 min. la 180 C, se scade apoi temp. la 170 C si se mai lasa aprox. 30min. Se incearca cu scobitoarea - daca este copt. Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Crema de visine:

Tofu se da in 2-3 clocote, se scoate, se impatureste intr-un tifon si se pune la scurs intr-o sita; peste el se pune o greutate (eu am folosit o sticla de 1.5l cu apa). Se lasa cam 30 min. O sa scada de la 600g pana aproape de 400g.

Visinele se scurg bine de zeama.

150g din tofu scurs se mixeaza bine cu zeama de lamaie.
Zeama de la compot se pune pe foc potrivit impreuna cu fructoza (zaharul), gelatina, sarea si se tine amestecand continuu pana incepe sa clocoteasca, se face focul mic, se toarna uleiul si se mai lasa cam 1-2 min. amestecand(1). Se inchide focul si se toarna acest amestec peste tofu mixat cu zeama de lamaie (2) si se mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron si se raceste pe baie de gheata, amestecand continuu.
Separat se mixeaza bine restul de tofu. Peste el se toarna compozitia rezultata anterior (3) si se mai mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron (4) si se baga la frigider pt. 2 ore.

Blatul se taie pe 3 nivele. Pe primul blat se intinde crema si peste ea se presara visine, se repeta operatia si cu cel de-al doilea blat. Se pune si al treilea blat si se imbraca tortul in crema. Se decoreaza cu cateva visine.
Eu am presarat cateva "firimituri" de blat, in loc de cioco rasa.
Din pacate nu am si sectiunea ... doar finalul...

Reteta de Tort cu visine de post a fost propusa de CristinaK pe forum culinar.


Serviti tortul cu visine de post impreuna cu cei dragi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Snitel
Bucataras.RO

Snitel

Azi a fost randul meu la bucatarie:)si am ales sa fac snitele de porc.va servesc cu mare drag:)

Snitel
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola