Coronita cu ciocolata

Se macina nucile care au fost tinute putin la cuptor. Se hidrateaza stafidele in cognac si rom pentru 15 minute. Se separa galbenusurile de alb

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Coronita cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata neagra cu lapte
  • 100 g unt
  • 2 linguri de cacao
  • Un praf de sare
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita praf de cafea
  • 1 mana de stafide brune
  • Esenta de rom
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Coniac
  • Crema de ciocolata 1 :
  • 200 g ciocolata cu capsune
  • 200 ml frisca lichida
  • Crema 2 :
  • 300 ml frisca
  • Intaritor de frisca
  • Putin zahar
  • Cocos alb
  • Cocos verde
  • Pentru ornat :
  • 1 Portocala
  • Zeama unei portocale
  • 1 Banana
  • ½ ciocolata cu capsune
  • Fulgi de ciocolata
  • Glazura :
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 2 linguri coniac

Mod de preparare

Se macina nucile care au fost tinute putin la cuptor. Se hidrateaza stafidele in cognac si rom pentru 15 minute. Se separa galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare si o lingurita zeama de lamaie. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt si cacao de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand usor de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt sau grasime si faina si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Crema 1 :

Se face un ganache, se pune pe foc mic frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucati, se amesteca pana la topire fara a se lasa sa fiarba compozitia. Se lasa la temperatura camerei pana la racire dupa care se baga la frigider pentru cel putin 2-3 ore. O scoatem de la frigider si o batem cu mixerul pana devine o crema spumoasa.

Crema 2 :

Frisca batuta cu putin zahar si intaritor se amesteca cu cocos alb iar alta parte de frisca cu cocos verde.

Montare blat :

Se taie blatul in patru. Se unge primul blat care va fi baza cu ciocolata de capsuni, se aseaza deasupra felii de banana. Se aseaza al doilea blat, se pune frisca cu cocos si deasupra felii de portocala. Peste al treilea blat se pune frisca amestecata cu cocosul verde, se stropeste cu zeama unei portocale si se aseaza bucatele mici de ciocolata cu capsuni. Se pune si ultimul blat deasupra si se prepara glazura. Am folosit o ciocolata cu lapte pentru a-mi iesi o culoare mai deschisa. Punem pe foc frisca impreuna cu ciocolata si coniacul, amestecam pana la topirea ciocolatei nelasand sa fiarba si apoi calduta fiind se varsa peste coronita lasand sa se prelinga si pe margini. Se decoreaza cu ciocolata si bombonele.


Se da la rece pana a doua zi cand se serveste cu o ceasca de cafea.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Tarta cu crema de vanilie si pepene galben
Bucataras.RO

Tarta cu crema de vanilie si pepene galben

Plecand de la acceptiunea cuvantului GÓDINĂ, godine, s. f. (Reg.) Specie de pepene galben cu coaja lucioasă, m-am...

Tarta cu crema de vanilie si pepene galben
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola