Tort cu ciocolata, vin si pere

Titlul acestei retete culinare nu este deloc exagerat, aceasta prajitura chiar este un deliciu. Cu blat pufos si pere aromate este un desert de iarna bine-venit.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu ciocolata, vin si pere

Ingrediente

  • Pentru blatul prajiturii:
  • 5 oua
  • 125 g zahar
  • o lingura de cacao
  • 80 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 75 g ciocolata amaruie de menaj data prin razatoare
  • sare
  • Pentru crema:
  • 400g smantana
  • 250 g crema de branza dulce
  • 80 g zahar vanilat
  • 75 g ciocolata rasa
  • 2 plicuri de gelatina
  • 1-2 linguri de zahar pudra
  • Pentru ornare:
  • 6 pere
  • 350 ml vin rosu dulce
  • 250 g zahar
  • un baton scortisoara
  • o lingurita arome pentru vin fiert

Mod de preparare

Pentru blat se bat bine albusurile cu putina sare apoi cu zahar. Se adauga galbenusurile zdrobite cu telul si la urma faina cernuta amestecata cu praful de copt si amidonul de porumb. Se unge o forma de tort cu un strop de ulei apoi se tapeaza cu hartie de copt. Se toarna aluatul, se presara deasupra ciocolata rasa si se da la copt aproximativ 20 de minute la foc potrivit in cuptor preincalzit. Se lasa blatul copt la racit apoi se taie in doua parti egale pe orizontala.

Se amesteca branza cu smantana, se toarna zaharul, apoi gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la bain marin (nu fiarta!), iar la urma se incorporeaza si ciocolata rasa. Se curata perele de coaja apoi se taie pe lung in cate doua jumatati egale carora li se indeparteaza casutele cu samburi. Partea incovoiata se incrusteaza cu furculita.

Vinul rosu se fierbe, intr-un vas mai inalt, impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara si aromele de vin fiert. Cand vinul da in clocot se introduc jumatatile de para si una lasata intreaga. Se amesteca din cand in cand usor si se lasa sa fiarba la foc domol 20 de minute (daca perele sunt moi se lasa doar 10 minute). Perele se lasa sa se raceasca in vin. Dupa ce s-au racit se scot intr-o strecuratoare sa se zvante, iar siropul de vin se strecoara si se da deoparte.

Intr-o forma cu inel detasabil se monteaza tortul astfel:

se aseaza primul disc de blat, se toarna crema fina de branza, apoi al doilea blat pe care mai inainte l-am intepat din loc in loc cu o furculita. Se decoreaza cu jumatatile de para asezate pe margine, cu scobitura in jos. Para intreaga se aseaza la mijloc, iar deasupra se toarna jeleul preparat conform instructiunilor de pe ambalaj folosind sosul de vin ramas.


Tortul cu pere, ciocolata si vin se lasa cel putin 2 ore la frigider apoi se taie felii subtiri.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Eclere pas cu pas (reteta video)
Bucataras.RO

Eclere pas cu pas (reteta video)

Dragii mei, astazi vreau sa va arat cum sa faceti eclere pas cu pas. Am primit multe mesaje in care am fost rugata sa postez...

Eclere pas cu pas (reteta video)
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola