Tort choux a la creme

Tortul choux a la creme este o reteta de tort deosebita. Este un tort foarte aspectuos, delicat, iar de gust nici nu mai vorbim.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort choux a la creme

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura ulei
  • Crema de iaurt:
  • 375 ml iaurt de fructe
  • 15 g gelatina
  • 350 ml frisca
  • Choux a la creme:
  • 250 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 150 g faina
  • 1 praf de sare
  • 3 oua mari/4 mici
  • Crema choux:
  • 1 plic Creme Ole de ciocolata/vanilie
  • 300 ml lapte
  • 100 ml frisca lichida
  • 5 g gelatina
  • Decor:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca
  • 1 lingura ulei
  • 100 ml frisca batuta

Mod de preparare

Pentru blat se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga uleiul si albusurile batute spuma. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu cacaua si praful de copt.Compozitia se toarna intr-o forma rotunda de 24 cm tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste pe margini.

Crema de iaurt:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece,dupa 10 minute se dizolva pe baie de aburi (fara sa clocoteasca,doar sa se incalzeasca) si se toarna peste iaurt,amestecand energic.Se da la frigider pana se intareste putin. 350ml frisca se bate tare si se incorporeaza in crema de iaurt, se da la frigider pana la folosire.

Choux a la creme:

Apa, uleiul si un praf de sare se pun pe foc,iar cand clocoteste se toarna faina in bloc si se amesteca pana se obtine o bila de aluat. Cand se raceste se incorporeaza cate un ou (nu se pune altul pana ce primul nu este incorporat) pana obtinem un aluat lipicios. Se toarna aluatul intr-un pos si se spriteaza gogosele(incercati sa fie de aceeasi marime) pe hartie de copt. Se tin in cuptor 25-30 min,pana se rumenesc deasupra. NU SE DESCHIDE USA IN PRIMELE 15 MINUTE sau chiar deloc. Cel mai bine este sa ramana in cuptor pana se racesc.

Crema pentru choux:

Intr-un vas se pune laptele, frisca lichida si plicul de crema si se mixeaza pana se obtine o crema tare.Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece,dupa 10 minute se dizolva pe baie de aburi (fara sa clocoteasca,doar sa se incalzeasca)si se toarna peste crema mixand incontinuu. Cu aceasta crema se umplu gogoselele (se face intr-o parte o gaura cat sa aiba loc spritul si se umplu).

Asamblare:

Inelul tavii in care s-a copt blatul se aseaza pe un platou.Blatul se pune in interiorul inelului,se insiropeaza bine cu un sirop din apa+zahar+vanilie/rom,se unge cu un strat subtire de crema,se aseaza gogoselele cu putin spatiu intre ele(aici am facut o greseala,a fost prima oara cand fac asa ca omul invata, deci:puneti 2 randuri de choux,dar nu puneti in centru niciuna!!!) si umpleti spatiile ramase cu crema. Dati la rece minim 2 ore.

Glazura:

Ciocolata rupta bucati se pune intr-un vas impreuna cu frisca lichida si uleiul si se amesteca pe baie de aburi pana se topeste ciocolata. De jur-imprejurul inelului se baga un cutit cu lama subtire. Se scaote inelul, se imbraca marginile in frisca, se toarna glazura deasupra (cand este calduta), se niveleaza deasupra si restul se lasa sa curga pe margini.


Tortul Choux a la creme se da la rece pana se intareste glazura. Cu ajutorul unui cutit incins se traseaza liniile pentru proportionare. Faceti in asa fel incat sa taiati gogoselele pe jumatate.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca fara aluat
2
Prajituri

Pasca fara aluat

Pasca fara aluat este un preparat pentru meniul de Paste traditional. La baza retetei stau urmatoarele ingrediente: branza de...

Pasca fara aluat
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci
4
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Parteneri
CORNULEȚE CU NUCĂ a la DIACONTA
Bucataras.RO

CORNULEȚE CU NUCĂ a la DIACONTA

Cum le-am vizualizat la Dia, am și poftit;) Au fost binevenite ptr un eveniment in familie ;)E cam expirată rețeta, dar nu...

CORNULEȚE CU NUCĂ a la DIACONTA
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga