Torturi

Reteta Tort cu alune si migdale

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h:30m 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Tort "Iepuras" cu mure si ciocolata (video)"
 
Blat alcus: pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra.
Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. beze

ingrediente

   Blat albus: 65g migdale macinate fin
   35g zahar pudra
   85g albus (2-1/2 albusuri)
   20g zahar
   1 lingurita suc de lamaie
   Blat cu alune: 2 galbenusuri
   1/2 ou
   75g martipan
   25g zahar pudra
   2 albusuri
   1 lingurita zahar
   50g amidon de porumb (cornstarch)
   20g alune tocate
   20g unt topit
   Crema unt: 135g unt nesarat moale
   2 galbenusuri
   1 lingura Cointreau
   80g crema (pasta) de alune
   Alune caramel: 25g alune
   40g zahar
   1 lingura apa
   Mousse migdale: 180ml lapte fierbinte
   3 galbenusuri
   20g zahar
   5g gelatina - se dizolva in 2 linguri apa calda
   55g crema (pasta) migdale
   90g smantana dulce pt. frisca
   Spuma albus: 1-1/2 albus 40g zahar 20ml apa
   Glazura: 175g crema(pasta) de alune
   110g smantana dulce pt. frisca
   2 g gelatina
   Decor:alune tocate - pt. marginile tortului
   alune intregi
   ciocolata

mod de preparare

Blat alcus: pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra.


Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. bezele; se adauga migdalele si se amesteca usor.


Se toarna totul in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace 35 min. la 180 C - dupa 10 min. de copt se acopera cu o folie de aluminiu sa nu se arda prea tare deasupra.


Se lasa sa se raceasca dupa care se scoate din forma.





Blat cu alune: Galbenurile se bat putin cu ou.


Martipanul se freaca cu zaharul pudra pana devine ca o crema, se adauga ouale si se freaca pana ce compozitia se albeste.


Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga cam 1/4 peste compozitia cu martipan, se amesteca, se adauga amidonul, se amesteca, apoi restul de albus si se amesteca usor. Se pun apoi si alunele si untul si se amesteca usor.


Se toarna in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace aprox. 20 min. la 180 C.


Se lasa sa se raceasca in forma (nu se scoate - tortul se va asambla in forma).


Se insiropeaza cu sirop de alune (25ml ) amestecat cu Cointreau (25ml).





Crema unt: untul se amesteca cu crema de alune, se adauga galbenusurile pe rand si Cointreau. Se freaca bine pana se albeste.


Se intinde peste blatul cu alune. Deasupra se pune blatul din albus.





Alune caramel: apa se pune pe foc cu zaharul si se lasa pana devine caramel. Se da deoparte, se pun alunele si se invarte usor cratita sa se imbrace bine alunele in caramel. Se toarna totul pe o hatie de copt si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit si intarit caramelul se toaca atat alunele cat si caramelul.





Mousse migdale: Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc. Se toarna usor laptele fierbinte, mixand continuu. Se toarna totul intr-o craticioara si se tine pe foc amestecand continuu pana se leaga ca un sos. Se ia de pe foc, se adauga gelatina dizolvata si se amesteca bine. Se trece prin sita.


Se pune putin din aceasta compozitie peste pasta de migdale, se amesteca pana se desface, se adauga si restul compozitiei si se amesteca bine.





Spuma albus: se bat albusurile. Intre timp se pune pe foc apa cu zaharul si se lasa sa dea in cateva clocote pana se leaga putin sirop. Acesta se toarna fierbinte, putin cate putin, peste albusuri mixand continuu si se continua mixarea pana totul devine o spuma tare si lucioasa.


Smantana se bate frisca; peste ea se adauga spuma de albus, se amesteca, se adauga si compozitia cu alune si galbenus si se amesteca usor.


Se toarna cam 1/4 mousse peste blatul din albus, se presara alunele caramel, apoi restul de mousse. Se niveleaza si se da la frigider pt. cel putin doua ore pana se intareste bine mousse-ul.





Glazura: peste crema de alune se toarna smantana fierbine si se pune totul in blender - se mixeaza, se adauga si gelatina dizolvata in putina apa calda si se mai mixeaza putin.


Se scoate tortul din forma si se toarna glazura peste el imbracand si marginile. Se da putin la frigider dupa care marginile se "imbraca" in alune tocate.


Deasupra se decoreaza cu alune si ciocolata.
Reteta Tort cu alune si migdale a fost propusa de CristinaK





Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro
Incearca si Tort de smochine
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu alune si migdale" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Large

- 20 %
179.99 lei
143.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.