Tort cu alune si migdale

Blat alcus: pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra. Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. beze

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort cu alune si migdale

Ingrediente

  • Blat albus: 65g migdale macinate fin
  • 35g zahar pudra
  • 85g albus (2-1/2 albusuri)
  • 20g zahar
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • Blat cu alune: 2 galbenusuri
  • 1/2 ou
  • 75g martipan
  • 25g zahar pudra
  • 2 albusuri
  • 1 lingurita zahar
  • 50g amidon de porumb (cornstarch)
  • 20g alune tocate
  • 20g unt topit
  • Crema unt: 135g unt nesarat moale
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura Cointreau
  • 80g crema (pasta) de alune
  • Alune caramel: 25g alune
  • 40g zahar
  • 1 lingura apa
  • Mousse migdale: 180ml lapte fierbinte
  • 3 galbenusuri
  • 20g zahar
  • 5g gelatina - se dizolva in 2 linguri apa calda
  • 55g crema (pasta) migdale
  • 90g smantana dulce pt. frisca
  • Spuma albus: 1-1/2 albus; 40g zahar; 20ml apa
  • Glazura: 175g crema(pasta) de alune
  • 110g smantana dulce pt. frisca
  • 2 g gelatina
  • Decor:alune tocate - pt. marginile tortului
  • alune intregi
  • ciocolata

Mod de preparare

Blat alcus: pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra.

Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. bezele; se adauga migdalele si se amesteca usor.

Se toarna totul in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace 35 min. la 180 C - dupa 10 min. de copt se acopera cu o folie de aluminiu sa nu se arda prea tare deasupra.

Se lasa sa se raceasca dupa care se scoate din forma.

Blat cu alune: Galbenurile se bat putin cu ou.

Martipanul se freaca cu zaharul pudra pana devine ca o crema, se adauga ouale si se freaca pana ce compozitia se albeste.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga cam 1/4 peste compozitia cu martipan, se amesteca, se adauga amidonul, se amesteca, apoi restul de albus si se amesteca usor. Se pun apoi si alunele si untul si se amesteca usor.

Se toarna in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace aprox. 20 min. la 180 C.

Se lasa sa se raceasca in forma (nu se scoate - tortul se va asambla in forma).

Se insiropeaza cu sirop de alune (25ml ) amestecat cu Cointreau (25ml).

Crema unt: untul se amesteca cu crema de alune, se adauga galbenusurile pe rand si Cointreau. Se freaca bine pana se albeste.

Se intinde peste blatul cu alune. Deasupra se pune blatul din albus.

Alune caramel: apa se pune pe foc cu zaharul si se lasa pana devine caramel. Se da deoparte, se pun alunele si se invarte usor cratita sa se imbrace bine alunele in caramel. Se toarna totul pe o hatie de copt si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit si intarit caramelul se toaca atat alunele cat si caramelul.

Mousse migdale: Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc. Se toarna usor laptele fierbinte, mixand continuu. Se toarna totul intr-o craticioara si se tine pe foc amestecand continuu pana se leaga ca un sos. Se ia de pe foc, se adauga gelatina dizolvata si se amesteca bine. Se trece prin sita.

Se pune putin din aceasta compozitie peste pasta de migdale, se amesteca pana se desface, se adauga si restul compozitiei si se amesteca bine.

Spuma albus: se bat albusurile. Intre timp se pune pe foc apa cu zaharul si se lasa sa dea in cateva clocote pana se leaga putin sirop. Acesta se toarna fierbinte, putin cate putin, peste albusuri mixand continuu si se continua mixarea pana totul devine o spuma tare si lucioasa.

Smantana se bate frisca; peste ea se adauga spuma de albus, se amesteca, se adauga si compozitia cu alune si galbenus si se amesteca usor.

Se toarna cam 1/4 mousse peste blatul din albus, se presara alunele caramel, apoi restul de mousse. Se niveleaza si se da la frigider pt. cel putin doua ore pana se intareste bine mousse-ul.

Glazura: peste crema de alune se toarna smantana fierbine si se pune totul in blender - se mixeaza, se adauga si gelatina dizolvata in putina apa calda si se mai mixeaza putin.

Se scoate tortul din forma si se toarna glazura peste el imbracand si marginile. Se da putin la frigider dupa care marginile se "imbraca" in alune tocate.

Deasupra se decoreaza cu alune si ciocolata.
Reteta Tort cu alune si migdale a fost propusa de CristinaK

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Gulas unguresc cu carne de porc
2
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Biscuiti marmorati
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Parteneri
Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400
Bucataras.RO

Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400

Cele mai parfumate și mai bune fructe ale toamnei mi se par gutuile, așa că este normal să facem tot ce se poate pentru a...

Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga