Tort cu caise, zmeura si migdale

Tortul de caise, zmeura si migdale este o reteta de tort cu totul deosebita. In primul rand prin aspect, in al doilea rand prin gustul fin. Este un tort cu fructe potrivit si chiar indicat pe timp de vara, pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu caise, zmeura si migdale

Ingrediente

  • Daquoise de migdale (doua discuri cu diam.22 cm) – dupa reteta lui Pierre Herme:
  • 135 g pudra de migdale
  • 150 g icing sugar (zahar pudra cu pana la 5% amidon)
  • 50 g zahar pudra
  • 5 albuse.
  •  
  • PISCOTURI:
  • 3 oua separate
  • 90 g zahar
  • 60 g faina
  • vanilie
  • putin icing sugar pentru presarat.
  •  
  • MOUSSELINA DE CAISE:
  • 100 g caise (eu am folosit din compot)
  • 100 g lapte
  • 65 g zahar
  • 2
  • 5 galbenuse (50 g) - (o sa mai aveti nevoie de 1
  • 5 galbenuse la alta crema
  • asa ca vedeti cum impartiti unul in jumatati)
  • 16 g amidon
  • 100 g unt
  • 5 g gelatina
  • 55 g frisca lichida.
  •  
  • JELEU DE ZMEURA:
  • 4-5 gelatina
  • 425 g zmeura proaspata sau congelata
  • 70 g zahar
  • 15 g amidon.
  •  
  • MOUSSE DE MIGDALE:
  • 25 g martipan
  • 70 g lapte
  • 4-5 g gelatina
  • 70 g + 200 g frisca lichida
  • 1
  • 5 galbenuse (30 g)
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Daquoise de migdale:

Pudra de migdale se amesteca cu icing sugar. Albusele se bat spuma cu zaharul pudra, pana ce devin tepene si lucioase. Apoi peste ele se adauga mixul cu migdale, si se amesteca usor cu o spatula de silicon sau telul para. Pe hartie de copt se deseneaza doua cercuri, care se umplu cu compozitia de mai sus, se niveleaza cu o spatula, apoi se pun la copt in cuptorul preincalzit la 170 C, pentru 35 min. cu usa cuptorului intredeschisa. Se scot si se lasa sa se raceasca.

PISCOTURI:

Galbenusele se mixeaza cu 35 g zahar si esenta de vanilie pana se albesc. Albusele se bat spuma cu un strop de sare si cateva picaturi suc de lamaie, apoi la jumatatea mixarii se adauga 55 g zahar. Se adauga galbenusele peste albuse. Apoi la compozitie se adauga faina. Pe hartie de copt se deseneaza doua dreptunghiuri, iar in interiorul lor se traseaza piscoturi unite – in doua benzi de 7 cm latime, folosing punga de decorat cu varful cu diam. 1 cm. Se pudreaza cu icing sugar, apoi se lasa 5 min. si se mai pudreaza o data. Eu am presarat si viermisori de ciocolata. Se coc 12-15 min. Se scot de pe hartie si se indreapta una din laturile lungi, taindu-le cu cutitul.

MOUSSELINA DE CAISE:

Pulpa de caise zdrobite si laptele se pun pe foc intr-o craticioara, la incalzit. Zaharul se mixeaza cu galbenusele pana se albesc, se adauga amidonul si se omogenizeaza. Apoi peste ele se toarna putin din amestecul lapte-caise fierbinte, se amesteca, si se rastoarna totul in craticioara peste restul de lapte. Se continua pana la fierbere, apoi opreste focul. Gelatina se inmoaie si apoi dizolva (conform instructiunilor de pe plic). Se adauga la compozitie impreuna cu untul, iar dupa ce s-a racit complet se mixeaza putin pana se aereaza usor si se adauga frisca batuta.

JELEU DE ZMEURA:

Zmeura si zaharul se pun la incalzit. Cand da semene ca incepe sa fiarba se adauga amidonul si se mai lasa pe foc pana se ingroasa putin. Gelatina se inmoaie si dizolva. Apoi se adauga la zmeura cand este aceasta este calduta.

MOUSSE DE MIGDALE:

Inainte de a incepe sa fiarba se adauga galbenusele. Se fierbe la bain-marie pana se ingroasa usor (85 C). gelatina se inmoaie si dizolva, apoi se adauga la compozitie cand e calduta. Frisca (200 g) se bate cu 2 linguri zahar pudra si se adauga la crema cand aceasta s-a racit.

ASAMBLARE:

Se pune inelul detasabil pe platoul de servit, De jur imprejur se aseaza cele doua benzi de piscot, una in continuarea celeilate. Se pune in interior una din daquoise, apoi se toarna mousselina de caise. Tava se pune la congelator 5 min. Se aseaza apoi cea de-a doua daquoise, apoi se toarna jeleul cu zmeura, si apoi 5 min la congelat. Se toarna mousse-ul de migdale si iar la rece. Apoi se face un glasaj dupa preferinta (eu am avut un plic jeleu de zmeura). Iar decorul cu frisca si zmeura-caise in viteza, caci eram in criza de timp. Gustul este insa nemaipomenit, combinatia este perfecta!. Un tort delicat si delicios.

Reteta Tort cu caise, zmeura si migdale a fost propusa de Daneza13 pe forum culinar.ro


Pofta buna! Serviti tortul cu caise, zmeura si migdale oricand va e pofta de ceva deosebit de bun!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
3
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Tort Diplomat de post
4
Torturi

Tort Diplomat de post

Tortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...

Tort Diplomat de post
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Turta dulce cu mirodenii
Bucataras.RO

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce nu se poate sa nu contina mirodenii. Scortisoara este nelipsita, asta pe langa alte mirodenii, desigur daca le...

Turta dulce cu mirodenii
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga