A fost un tort excelent pe care l-am pregatit cu ocazia aniversarii fetitei mele.
Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta. Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia. Sirop: Se caramelizeaza zaharul, mestecand continuu, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca.
Crema de lapte: Se pune o cratita cu apa la foc. Se amesteca zaharul, faina, amidonul, esenta de vanilie si laptele intr-un craticior si se fierb pe baie de abur pana cand se ingroasa. Se lasa sa se raceasca. se mixeaza frisca, apoi se amesteca cu crema racita. (Daca vreti sa iasa o crema fina se mai poate da prin robotul de bucatarie sau la blender pentru a nu ramane cocoloase tari.) Jeleu de capsuni: Capsunile se spala si li se indeparteaza coditele, apoi se fierb impreuna cu zaharul pana cand incep sa se prinda de vas. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie. Se pune o cratita cu apa la foc. Se hidrateaza gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi cu jeleul de capsuni.
Asamblare: Se taie blatul in trei parti. Se aseaza prima foaie pe platou, se fixeaza inelul detasabil de la tava in care a fost copt blatul, se insiropeaza foaia, se adauga jumatate din crema de lapte, jumatate din jeleu, a doua foaie de blat (se insiropeaza), restul de crema de lapte, restul de jeleu, ultima foaie de blat (se insiropeaza). Se tine tortul la frigider 3-4 ore sau cel mai bine pana a doua zi.
Decor: Se scoate inelul detasabil de pe tort. se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca tortul pe margini cu un strat generos. Se elimina excesul de frisca de pe deasupra tortului, iar cu un pieptane pentru prajituri se traseaza linii de jur-imprejur tortului. Pe margini se fac floricele, apoi in mijlocul fiecareia se pune cate o inimioara din zahar. Se pregateste un jeleu de capsuni din ingredientele date asa cum am prezentat mai sus. Se pune jeleul, putin cate putin, dinspre mijloc catre margini, lasand sa se scurga. Se lasa la rece 30-40 de minute ca sa se inchege jeleul. Cu restul de frisca se scrie pe tort, apoi se fac floricele pe margini, in care se fixeaza cate un sfert de capsuna.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu ciresePentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...
Macrou cu sos de rosii la cuptorTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseDragii mei, cand ne apucam de cozonaci, ne inarmam cu rabdare multa. Si putere. Eu am avut rabdare dar puterea am...
Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii