Tort cu crema de lapte si jeleu de capsuni

A fost un tort excelent pe care l-am pregatit cu ocazia aniversarii fetitei mele.

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu crema de lapte si jeleu de capsuni

Ingrediente

  • esenta de vanilie;
  • Blat:
  • 7 oua;
  • un praf de sare;
  • 14 linguri zahar;
  • 7 linguri ulei;
  • 10 linguri faina, cu varf (circa 400 g);
  • un plic de praf de copt (10 g).
  • Sirop:
  • 150 g zahar;
  • 700 ml apa.
  • Crema de lapte:
  • 250 g zahar;
  • doua linguri faina, cu varf;
  • doua linguri amidon, cu varf;
  • esenta de vanilie;
  • 500 ml lapte;
  • 500 ml frisca lichida (tinuta la frigider).
  • Jeleu de capsuni:
  • 600 g capsuni;
  • 100 g zahar;
  • 5 g gelatina;
  • 50 ml apa rece.
  • Decor:
  • jeleu: 400 g capsuni
  • 100 g zahar
  • 5 g gelatina
  • 50 ml apa rece;
  • 300 ml frisca lichida (tinuta la frigider);
  • inimioare din zahar;
  • 5 capsuni.

Mod de preparare

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta. Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia. Sirop: Se caramelizeaza zaharul, mestecand continuu, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca.


Crema de lapte: Se pune o cratita cu apa la foc. Se amesteca zaharul, faina, amidonul, esenta de vanilie si laptele intr-un craticior si se fierb pe baie de abur pana cand se ingroasa. Se lasa sa se raceasca. se mixeaza frisca, apoi se amesteca cu crema racita. (Daca vreti sa iasa o crema fina se mai poate da prin robotul de bucatarie sau la blender pentru a nu ramane cocoloase tari.) Jeleu de capsuni: Capsunile se spala si li se indeparteaza coditele, apoi se fierb impreuna cu zaharul pana cand incep sa se prinda de vas. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie. Se pune o cratita cu apa la foc. Se hidrateaza gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi cu jeleul de capsuni.


Asamblare: Se taie blatul in trei parti. Se aseaza prima foaie pe platou, se fixeaza inelul detasabil de la tava in care a fost copt blatul, se insiropeaza foaia, se adauga jumatate din crema de lapte, jumatate din jeleu, a doua foaie de blat (se insiropeaza), restul de crema de lapte, restul de jeleu, ultima foaie de blat (se insiropeaza). Se tine tortul la frigider 3-4 ore sau cel mai bine pana a doua zi.


Decor: Se scoate inelul detasabil de pe tort. se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca tortul pe margini cu un strat generos. Se elimina excesul de frisca de pe deasupra tortului, iar cu un pieptane pentru prajituri se traseaza linii de jur-imprejur tortului. Pe margini se fac floricele, apoi in mijlocul fiecareia se pune cate o inimioara din zahar. Se pregateste un jeleu de capsuni din ingredientele date asa cum am prezentat mai sus. Se pune jeleul, putin cate putin, dinspre mijloc catre margini, lasand sa se scurga. Se lasa la rece 30-40 de minute ca sa se inchege jeleul. Cu restul de frisca se scrie pe tort, apoi se fac floricele pe margini, in care se fixeaza cate un sfert de capsuna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Prajitura "MIO DELICIA"
Bucataras.RO

Prajitura "MIO DELICIA"

O prajitura tare bune , care se face repede :)

Prajitura "MIO DELICIA"
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!