Tort cu crema de zahar ars si fructe

Tortul cu crema de zahar ars si fructe este o reteta de tort foarte aspectuos si gustos, care cu siguranta va fi pe placul tuturor.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de zahar ars si fructe

Ingrediente

  • 4 gutui / 4 mere
  • 200g nuci sfaramate si prajite
  • 12 oua
  • 21-22 lg. zahar
  • 4 lg. faina
  • 1 l lapte
  • 500 ml. smantana ptr. frisca
  • un praf de scortisoara
  • 1 lg.lamaie rasa
  • vanilie
  • rom
  • 1/2 plic bicarbonat stins cu 1 lg. otet / un praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lg. ulei
  • 1 lg. unt /margarina

Mod de preparare

Se pregateste in prealabil:

1. Oala:

Se foloseste o oala larga, cu inaltimea de cel putin o palma, in care se lasa sa se topeasca 4-5 linguri de zahar pana are culoarea bruna, se ung toti peretii vasului cu zaharul topit, pe toata inaltimea, apoi se lasa la racit. Dupa ce se raceste se unge cu o bucatica de unt tot vasul si se aseaza merele taiate felii pe fund.

2. Gutuile + nuci

Se taie 4 gutui in cuburi , nu prea mari si se calesc cu 2 lg. zahar pana sunt moi. Se adauga un praf de scortisoara. Apoi se lasa la racit. Nucile se sfarama cu un sucitor si se prajesc, se sufla cojile dupa prajire.

Primul strat al tortului: Crema de zahar ars:

Se bat cele 8 oua spuma cu cele 8 linguri de zahar, se adauga lamaia rasa+vanilie. Se amesteca cu laptele si se pune in vasul pregatit ca mai sus, la foc potrivit. Crema de zahar ars este gata in momentul cand are culoarea brun inchis, se desprinde de peretii vasului si nu se lipeste de degete la pipairea suprafetei.

Al doilea strat: gutuile + nuca

Se vor pune gutuile pregatite peste stratul de crema de zahar ars atunci cand aceasta este gata, impreuna cu 100g nuci presarate. Se lasa la cuptor la foc mic.

Al treilea strat: Aluatul

Se despart 4 oua in galbenusuri si albusuri. Galbenusurile se amesteca cu sarea si uleiul. Albusurile se bat spuma f. bine apoi se adauga 4 lg. zahar (preferabil pudra ) - toate o data pana se intareste. Se adauga 4 lg. faina amestecata cu praful de copt, in ploaie, si se amesteca f. usor, de jos in sus. In vasul cu galbenusuri de pune bicarbonatul + 1 lg. otet . Va creste compozitia si se va forma o spuma care se adauga la albusuri si se amesteca usor + putin rom. Compozitia obtinuta se pune peste cele doua straturi deja formate si se mai lasa cateva minute la cuptor pana prinde culoare, si se incearca aluatul cu un pai pentru a vedea daca e gata.

Tortul obtinut se poate rasturna in 15-30 min. de la scoatarea din cuptor pe farfuria dorita (se pune farfuria pe gura vasului, apoi seintoarce vasul ) si se lasa la racit. E mai bine a se orna a doua zi, deoarece zaharul ars si fructele isi vor lasa un sirop foarte gustos si vor insiropa aluatul care in acest moment este dedesubt.

Ornarea: frisca (recomand Milli – are tot ce-i trebuie in ea si nu dai gres)+ fructe sau nuci cu zahar ars. Se bate bine smantana – e gata cand se intoarce vasul cu fata in jos si nu pica frisca. Se pune pe tort dupa ce acesta se raceste pentru a nu se inmuia frisca. Se orneaza frumos cu :

1. fructe divers colorate sau..

2. se topeste zahar intr-o cratita si se adauga cele 100g nuci ramase. Compozitia se rastoarna repede – cand inca este fierbinte- pe suprafata unei folii de aluminiu care-I asezata pe un tocator. Se lasa sa se raceasca. Dupa racire se sfarma cu sucitorul si se presara peste frisca…e foarte gustos si crocant.


Tortul de zahar ars cu fructe se serveste rece, de preferat a doua zi.

Reteta propusa deCulinar-bh

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Desert cornuri pariziene umplute cu crema patisera
Bucataras.RO

Desert cornuri pariziene umplute cu crema patisera

Sunt deliciose si numai bune alaturi de ceva cald! Dar nu mai zic ca sunt perfecte pentru pachetelul de scoala sau de munca...

Desert cornuri pariziene umplute cu crema patisera
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola