Tort cu crema de zahar ars si fructe

Tortul cu crema de zahar ars si fructe este o reteta de tort foarte aspectuos si gustos, care cu siguranta va fi pe placul tuturor.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de zahar ars si fructe

Ingrediente

  • 4 gutui / 4 mere
  • 200g nuci sfaramate si prajite
  • 12 oua
  • 21-22 lg. zahar
  • 4 lg. faina
  • 1 l lapte
  • 500 ml. smantana ptr. frisca
  • un praf de scortisoara
  • 1 lg.lamaie rasa
  • vanilie
  • rom
  • 1/2 plic bicarbonat stins cu 1 lg. otet / un praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lg. ulei
  • 1 lg. unt /margarina

Mod de preparare

Se pregateste in prealabil:

1. Oala:

Se foloseste o oala larga, cu inaltimea de cel putin o palma, in care se lasa sa se topeasca 4-5 linguri de zahar pana are culoarea bruna, se ung toti peretii vasului cu zaharul topit, pe toata inaltimea, apoi se lasa la racit. Dupa ce se raceste se unge cu o bucatica de unt tot vasul si se aseaza merele taiate felii pe fund.

2. Gutuile + nuci

Se taie 4 gutui in cuburi , nu prea mari si se calesc cu 2 lg. zahar pana sunt moi. Se adauga un praf de scortisoara. Apoi se lasa la racit. Nucile se sfarama cu un sucitor si se prajesc, se sufla cojile dupa prajire.

Primul strat al tortului: Crema de zahar ars:

Se bat cele 8 oua spuma cu cele 8 linguri de zahar, se adauga lamaia rasa+vanilie. Se amesteca cu laptele si se pune in vasul pregatit ca mai sus, la foc potrivit. Crema de zahar ars este gata in momentul cand are culoarea brun inchis, se desprinde de peretii vasului si nu se lipeste de degete la pipairea suprafetei.

Al doilea strat: gutuile + nuca

Se vor pune gutuile pregatite peste stratul de crema de zahar ars atunci cand aceasta este gata, impreuna cu 100g nuci presarate. Se lasa la cuptor la foc mic.

Al treilea strat: Aluatul

Se despart 4 oua in galbenusuri si albusuri. Galbenusurile se amesteca cu sarea si uleiul. Albusurile se bat spuma f. bine apoi se adauga 4 lg. zahar (preferabil pudra ) - toate o data pana se intareste. Se adauga 4 lg. faina amestecata cu praful de copt, in ploaie, si se amesteca f. usor, de jos in sus. In vasul cu galbenusuri de pune bicarbonatul + 1 lg. otet . Va creste compozitia si se va forma o spuma care se adauga la albusuri si se amesteca usor + putin rom. Compozitia obtinuta se pune peste cele doua straturi deja formate si se mai lasa cateva minute la cuptor pana prinde culoare, si se incearca aluatul cu un pai pentru a vedea daca e gata.

Tortul obtinut se poate rasturna in 15-30 min. de la scoatarea din cuptor pe farfuria dorita (se pune farfuria pe gura vasului, apoi seintoarce vasul ) si se lasa la racit. E mai bine a se orna a doua zi, deoarece zaharul ars si fructele isi vor lasa un sirop foarte gustos si vor insiropa aluatul care in acest moment este dedesubt.

Ornarea: frisca (recomand Milli – are tot ce-i trebuie in ea si nu dai gres)+ fructe sau nuci cu zahar ars. Se bate bine smantana – e gata cand se intoarce vasul cu fata in jos si nu pica frisca. Se pune pe tort dupa ce acesta se raceste pentru a nu se inmuia frisca. Se orneaza frumos cu :

1. fructe divers colorate sau..

2. se topeste zahar intr-o cratita si se adauga cele 100g nuci ramase. Compozitia se rastoarna repede – cand inca este fierbinte- pe suprafata unei folii de aluminiu care-I asezata pe un tocator. Se lasa sa se raceasca. Dupa racire se sfarma cu sucitorul si se presara peste frisca…e foarte gustos si crocant.


Tortul de zahar ars cu fructe se serveste rece, de preferat a doua zi.

Reteta propusa deCulinar-bh

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Ramen pizza
Bucataras.RO

Ramen pizza

Stiu,stiu, e luni si e nebunie si stres si toate cele dar imi permit sa va ajut sa priviti saptamana aceasta cu ochi mai...

Ramen pizza
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!