Tort cu jeleu de cirese si crema de vanilie cu mascarpone

Pentru ca e sezonul, incercam diverse retete in care ciresele si nu numai, sunt vedetele verii! Retete dietetice

Portii
12
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Tort cu jeleu de cirese si crema de vanilie cu mascarpone

Ingrediente

  • 2 lg Amidon
  • 8 oua
  • un praf de sare
  • 8 lg zahar
  • 4 lg apa rece
  • 4 lg ulei
  • 16 lg faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • 500 g cirese
  • 3-4 lg zahar (sau dupa gust)
  • 50 ml apa
  • 2 lg Amidon
  • 200 ml frisca lichida
  • pt. insiropat: apa + zahar dupa gust si coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lgt esenta de vanilie

Mod de preparare

Blatul:

Se separa ouale. Albusurile se mixeaza cu un praf cu sarem apoi se adauga pe rand, zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se toarna apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se incorporeaza in spuma. Separat se amesteca faina cu praful de copt, apoi se incorporeaza in spuma in 2-3 reprize, prin miscari usoare de jos in sus. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (26 cm) si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 30-35 de minute. Cand este gata, se lasa sa se raceasca apoi se taie in trei.

Crema de vanilie:

Ouale se amesteca bine cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga amidonul si laptele in fir subtire, amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca. Se adauga si esenta de vanilie si se lasa sa se raceasca. Se iau separat 3 lg din budinca, iar restul, dupa ce s-a racit, se mixeaza impreuna cu mascarponele pana se obtine o crema fina si pufoasa. Ciresele se spala, se curata de samburi si se pun intr-o craticioara cu zaharul. Se lasa 10-15 minute sa isi lase zeama, apoi se pun pe foc impreuna cu apa. Se lasa sa dea cateva clocite pana se inmoaie ciresele, apoi se adaga amidonul dizolvat in putina apa. Se amesteca pana se ingroasa, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Pe un platou, se asaza primul blat, se insiropeaza si se toarna jumatate din jeleul de cirese, apoi jumatate din crema de vanilie. Se asaza al doilea blat insiropat si se unge cu restul de jeleu si rema de vanilie. Se pune al treilea blat insiropat. Se da la rece pentru o jumatate de ora. Frisca lichida se mixeaza pana incepe sa devina ferma, dar nu foarte tare. Se amesteca cu budinca pastrata. Se imbraca tortul cu aceasta crema, iar deasupra se fac moatze. Se presara ciocolata rasa, se orneaza cu cateva cirese si se da la rece pana in momentul servirii. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Creveti Saganaki
Bucataras.RO

Creveti Saganaki

O reteta greceasca usor de pregatit si apetisanta pentru cei care iubesc fructele de mare. A cumparat sotul niste creveti si...

Creveti Saganaki
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!