Tort de bezea cu zmeura si frisca

Tortul de bezea cu zmeura si frisca este la fel de bun pe cat de bine arata. Tortul de bezea are la baza o reteta clasica de pavlova, il puteti pregati cu succes pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Tort de bezea cu zmeura si frisca

Ingrediente

  • Ingrediente pt. bezea
  • 3 albusuri
  • 175 g zahar pudra
  • 1 lingurita amidon
  • 25 g ciocolata neagra rasa
  •  
  • Garnitura
  • 175 g ciocolata neagra (eu am folosit ciocolata cu lapte)
  • 450 ml smantana pentru frisca 35% (am pus toata cutia de 500 ml)
  • 350 g zmeura proaspata
  • putina ciocolata topita pentru decorare

Mod de preparare

Bezeaua:
Pe o hartie de copt taiata la dimensiunea tavii (44 x 28 cm a fost a mea) se deseneaza 3 dreptunghiuri de 25 x 10 cm. Daca nu aveti tava asa mare, se folosesc doua tavi, care se rotesc la cuptor in timpul coacerii.

Albusurile se bat spuma tare, incorporand progresiv jumatate din cantitatea de zahar pudra fara a inceta a le bate. Eu, ca de obicei la albusurile batute, inainte de a pune zaharul am adaugat si putina crema tartar (la 2 albusuri - 1/8 lingurita...cine nu are foloseste suc de lamaie - de 3 ori cate o 1/8 lingurita...adica crema tartar se inlocuieste cu suc de lamaie sau otet in proportie de 1:3). Compozitia trebuie sa fie teapana si lucioasa.

Cealalta jumatate de zahar pudra se amesteca cu amidonul si ciocolata rasa...

Se adauga la albusurile batute, amestecand usor cu o lingura de metal (zice la retea)...eu am folosit un tel para.

Tava se unge usor cu grasime si se aseaza hartia de copt desenata. Apoi se umple un poche cu varful avand diam. 1 cm si se umplu dreptunghiurile cu bezea, trasand dungi pe latime.

Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 110 grade C pentru 2 ore (in reteta originala se coc la 140 C pentru o ora si jumatate, dar eu am preferat sa le las la foc mai mic timp mai indelungat... n-am mai facut bezele in cuptorul asta asa c-am zis sa nu ma risc). Dupa doua ore se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor (eu n-am avut rabdare sa le mai las pana la racirea completa a cuptorului, asa ca dupa vreo ora le-am scos).
Cine foloseste doua tavi la copt, nu uita sa roteasca tavile la jumatatea timpului de copt.

Cele 175 g ciocolata se topesc si se etaleaza pe doua din dreptunghiuri. Apoi se lasa pana se intaresc. Fiind foarte cald le-am pus la frigider, caci nu se intarea ciocolata defel. Atentie ! stati cu ochii pe ele si nu le lasati prea mult la frigider, caci ciocolata intarindu-se tinde sa crape bezeaua..asa cum era sa mi se intample mie...

Se aseaza una din cele doua bezele cu ciocolata pe platoul de servit. Se etaleaza o treime din frisca batuta, o treime de zmeurici.

Se continua cu a doua bezea cu ciocolata, frisca, zmeura...si apoi a treia bezea - cea simpla, frisca, zmeura...
Se decoreza cu cioco topita...eu am pus si ceva migdale feliate...pe care n-am mai avut timp sa le rumenesc putin...Si gata.

Buna rau de tot combinatia...si se face si foarte usor.

Reteta de tort de bezea cu zmeura si frisca a fost propusa de Daneza-13 pe forum culinar.


Serviti tortul de bezea cu zmeura si frisca dupa ce s-a asezat putin. Este foarte potrivit pentru orice ocazie festiva.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Prajitura cu capsuni
Bucataras.RO

Prajitura cu capsuni

O reteta by rocsi,tare buna :X

Prajitura cu capsuni
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!