Tort de castane

Blatul. Se cresteaza coaja castanelor, dupa care se fierb o ora, apoi se curata de coaja si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si se lasa

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blatul:
  • 50 castane
  • 250 g zahar
  • 5 oua
  • 150 g unt
  • 1 baton vanilie
  • Crema:
  • 40 castane
  • 400 g zahar
  • 1 pahar apa
  • vanilie pentru sirop
  • 200 g unt
  • 2 linguri rom
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata
  • 150 g zahar (sau 50 g cacao si 200 g zahar)
  • 100 ml lapte
  • unt proaspat cat o nuca (glazura de ciocolata cu unt)
  • Garnitura:
  • frisca si castane zaharisite (150 g castane
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • putina vanilie)

Mod de preparare

Blatul. Se cresteaza coaja castanelor, dupa care se fierb o ora, apoi se curata de coaja si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si se lasa sa fiarba pana se inmoaie

complet.

Dupa ce au fiert se scurg bine de apa care a mai ramas si se trec prin masina de tocat, apoi printr-o sita. Se amesteca cu zaharul pisat, vanilie si galbenusurile puse pe rand si se freaca bine pana compozitia devine ca o crema.

Se amesteca apoi cu untul frecat spuma si la urma cu albusurile batute spuma. Se unge o forma de unt, se toarna compozitia si se coace la foc potrivit 30 de minute.

Cand este gata, blatul trebuie sa fie moale la mijloc.

Daca se tine prea mult la foc devine aspru. Se lasa pana ce se raceste in forma, apoi se rastoarna.

Se glaseaza cu una din cele 3 feluri de glazura, iar deasupra se garniseste cu frisca batuta si castane zaharisite.

Daca se umple cu crema atunci se coace compozitia in doua forme de marime egala. Cand sunt gata se lasa sa se raceasca, dupa care se umplu cu crema de castane.

Crema. Se fierb si se curata castanele ca la blat. Dupa ce se trec prin sita, piureul obtinut se amesteca cu siropul gros preparat din zahar, apa si vanilie.

Siropul bine legat se toarna incet peste piureul de castane. Se pune compozitia pe foc impreuna cu vanilia,

frecand mereu sa nu se prinda de fund si se tine pana se ingroasa.

Se freaca untul, se amesteca cu castanele racorite, punand cate putin si se adauga romul picurand din cand in cand, dupa gust.

Castanele zaharisite. Se curata castanele de coaja tare fara sa se zdreleasca, se pun intr-o strecuratoare, se scurg si apoi se introduc cu totul intr-o oala cu apa in care s-a dizolvat putina faina.

Se lasa sa fiarba foarte domol cam o ora, pana ce castanele sunt moi si pielita se ia usor.

Nu trebuie sa fiarba in clocote mari pentru a nu se sfarama complet.

Se da oala deoparte, se scoate cate o castana din apa si se curata de pielita cu grija, sa nu se sfarame. Pe masura ce se curata se da drumul castanelor in siropul foarte slab, preparat din parti egale zahar si apa si o bucatica de vanilie.

Trebuie sa fie destul sirop, incat castanele sa stea in voie. Se da cratita deoparte pe marginea masinii (la foc mic), asa incat siropul sa fie pe punctul de a fierbe, fara totusi sa dea in clocot.

Se tine asa vre-o 10-12 ore sau se fierbe in continuare a doua zi. Cand se inchide focul castanele cu vas cu tot sc

dau la o parte si se pun iarasi a doua zi pe masina.

Cand castanele sunt bine imbibate de zahar, se scot pe o sita. Siropul se strecoara, se pune pe masina la foc bun, adaugand, la cantitatea de zahar si apa, un varf de cutit de glucoza.

Se fierbe totul pana scade ca o glazura. Se intoduc iarasi castanele si se mai tin pe marginea masinii vreo 2 ore. Se scurg pe sita si se asaza pe tort, dupa ce sunt bine racorite.

Glazura de ciocolata cu unt. Se pun intr-un vas pe marginea masinii (la foc mic), amestecand continuu, ciocolata taiata bucati mici, zaharul si ceva mai putin ca 100 ml lapte.

Dupa ce s-a topit, se impinge vasul pe foc mai bun si se lasa sa dea in cateva clocote. Cand compozitia este destul de legata, se adauga unt proaspat cat o nuca. Se mai freaca putin cu untul si se toarna calda peste tort.
Pofta buna!

Alte retete dulciuri:

Tarta cu caise si smantana

Prajitura cu caise

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
4
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate
Bucataras.RO

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate

Cui nu-i place salamul de biscuiti?! M-am gandit sa va prezint reteta de baza asa cum am preluat-o de la mama si bunica mea....

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!