Tort de ciocolata

Tortul de ciocolata, cu crema fina si blat pufos, usor insiropat, aromat cu portocala, este perfect pentru orice eveniment special sau pentru a-ti potoli poftele dulci!

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 200 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 50 gr cacao
  • un praf de sare
  • o lingurita vanilie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • Crema ganache:
  • 800 gr ciocolata
  • 800 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr unt moale
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite esenta de cafea
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Mod de preparare

Prepara mai intai ganache-ul de ciocolata, pentru ca trebuie lasat apoi la frigider! Pune smantana intr-o craticioara si incalzeste-o pe foc pana atinge punctul de fierbere. Da craticioara deoparte si adauga ciocolata rupta. Las-o sa se topeasca pentru cateva minute, apoi omogenizeaza bine cu un tel. Adauga untul, mai amesteca putin si lasa crema sa se raceasca. Pune-o la frigider pana pregatesti blatul.



Separa ouale si mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare. Adauga apoi treptat zaharul pana obtii o bezea lucioasa. Pune deasupra galbenusurile si incorporeaza usor cu o spatula. Amesteca faina cu cacaua si cerne-le treptat deasupra, amestecand de jos in sus, pana aluatul devine omogen. La final adauga vanilia si coaja de portocala.



Tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm si rastoarna compozitia . Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Fa testul cu scobitoarea sa vezi daca este gata. Scoate-l din cuptor si rastoarna-l pe un prosop peste care ai pus o hartie de copt si lasa-l la racit. Pregateste apoi siropul: pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l pe foc mic sa se caramelizeze. Adauga apoi apa si lasa-l sa se dizolve bine. Cand s-a racit, adauga esenta de cafea si coniacul.



Urmeaza asamblarea tortului. Scoate crema din frigider si bate-o cu mixerul la viteza mare 2-3 minute, pana devine pufoasa si aerata. Taie blatul in 3 parti egale, asaza primul blat pe un platou si insiropeaza-l. Pune o treime din crema, apoi al doilea blat, insiropeaza-l usor, pune iar crema si apoi ultimul blat. Insiropeaza-l si pe acesta si imbraca tortul cu crema ramasa. Decoreaza-l dupa plac si lasa-l apoi la frigider cateva ore inainte sa il tai. Tortul meu de ciocolata a iesit minunat! Te provoc sa incerci si tu reteta mea, meriti un rasfat dulce.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Briose cu afine
3
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
4
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Ciorba cu broccoli si carnat de casa
Bucataras.RO

Ciorba cu broccoli si carnat de casa

 Buna ciorba a mai iesit cu carnaciorul de casa care nu era foarte afumat , doar bine uscat.

Ciorba cu broccoli si carnat de casa
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!