Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi doriti, dar ajustati si cantitatea de crema, ca sa nu va ramana in plus.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort  Dobos

Ingrediente

  • Pentru 7+1 foi :
  • 9 oua
  • 225 g zahar pudra
  • 150 g faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)
  • sare
  • vanilie.
  • Pentru crema 7+1:
  • 6 oua mari
  • 250 gr zahar
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 300 gr unt.
  • Pentru oglinda de caramel:
  • 200 g zahar
  • 8 linguri apa
  • 4 linguri zeama de lamaie.

Mod de preparare

1.Atat blaturile tortului cat si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi. Blaturile se pastreaza in camara sau frigider, cu cate o foaie de hartie de copt pusa intre ele, acoperite cu o punga de plastic.

2.Ouale se separa albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc, apoi se incorporeaza vanilia.

3. Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare, apoi se incorporeaza treptat in galbenusuri, la inceput cate o lingura, prin rasturnare. La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape, prin rasturnare.

4.Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Ca sa imi usurez munca si sa nu am de copt 8 blaturi separat eu coc 4 blaturi in tava mare de aragaz, dreptunghiulara si apoi pe tai in doua. E neaparat sa folositi hartie de copt. Blaturile dobosului se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cate 5 minute. Cel mai "frumos" (drept) blat se tine pentru stratul de caramel.

5. Crema se prepara la bain-marin, asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care puteti pune vasul in care veti bate ouale. Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amesteca 3-4 minute, pana crema incepe sa se ingroase putin. Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.

6. Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa.

7. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata. Se da la frigider cam 1/3 ora sa se intareasca.

8. Intre timp se poate prepara oglinda de caramel din ingredientele enumerate. Aceasta este "piesa de rezistenta" a dobosului. Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie de copt unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati.

9. Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand siropul devine auriu. Se ia de pe foc, se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule. Se lasa cateva minute sa se intareasca, iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.

10. Si acum asamblarea tortului Dobos.

O foaie blat, o portie de crema si tot asa, aveti grija cum distribuiti crema ca sa va ajunga si pentru imbracarea finala a tortului. Cand ati terminat straturile, taiati marginile ca sa fie egale si imbracati tortul cu crema. La sfarsit asezati caramelul. Foile de caramel le puteti pune direct pe suprafata tortului sau le puteti sprijini de niste bucati de alune/nuci. Pentru o experienta culinara desavarsita e recomandabil sa scoateti tortul din frigider cam cu 10-15 minute inaite de servire pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel crema de unt se inmoaie usor si e INCREDIBIL DE BUNA!


Pofta buna! Reteta Tort Dobos a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Melcisori cu nuca si gem de macese
2
Prajituri

Melcisori cu nuca si gem de macese

Melcişorii ăştia sunt preferaţii mamei mele. De data aceasta am ales să-i pregătesc dintr-un aluat pufos de brioşe,...

Melcisori cu nuca si gem de macese
Pilaf cu carne de cocos
3
Mancaruri cu orez

Pilaf cu carne de cocos

O mancare clasica si gustoasa.

Pilaf cu carne de cocos
Gulas unguresc cu carne de porc
4
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Chec pufos
5
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Parteneri
Clatite cu sunca si ciuperci
Bucataras.RO

Clatite cu sunca si ciuperci

Clatite, cu dragoste pregatite. Mie îmi plac clătitele, fie că sunt cu umplutură dulce ori sărată. Nu uitaţi...

Clatite cu sunca si ciuperci
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga