Torturi

Reteta Tort Elena

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
susu postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Tort cu nuca de cocos"
 
Blatul :

Frecam untul la temperatura camerei cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se

ingrediente

   Pentru figurine de ciocolata si glazurarea tortului a se folosi ciocolata de cea mai buna calitate
Blat:
   100 g ciocolata neagra
   50 g ciocolata cu lapte
   5 oua
   100 g zahar alb sau brun
   100 gr unt
   100 g faina
   100 g nuca
   esente
   vanilie si rom
   1 pachet praf de copt
   un praf de sare
   coniac
   1-2 lingurite praf de cafea
Crema 1:
   300 ml smantana dulce
   Â½ cutie mare de finetti
   1 plic si 1/2 intaritor de frisca
Crema 2:
   1 plic praf pentru crema
   250 ml lapte
Decor:
   Capsuni
   Ciocolata alba
   Ciocolata neagra
   Frunze de menta proaspete
Glazura:
   100 g ciocolata amaruie de buna calitate ( 70% cacao)
   100 g ciocolata cu lapte nu foarte dulce
   200 ml frisca
   2 linguri cognac
   Esenta de rom
   Pentru insiropat
   sirop format din cognac
   cafea si ciocolata

mod de preparare

Blatul :





Frecam untul la temperatura camerei cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se freaca separat cu esentele si cognacul. Se adauga cate putin din compozitia de galbenusurile si se freaca dupa fiecare. Ciocolata se topeste la microunde si se toarna putin racita peste unt. Nucile se prajesc putin la cuptor si apoi se macina marunt. Se cerne faina, praful de copt si cafeaua. Daca albusurile sunt batute bine puteti sa nu folositi agent de crestere.Se adauga la compozitia lichida nucile, faina si albusurile amestecandu-se usor de jos in sus. Se pune aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.





Cremele





Crema 1 :





Ciocolata finetii tinuta la temperatura camerei se bate cu mixerul, smantana se bate putin la viteza mica apoi se adauga intaritorul si se bate la viteza mai mare pana la intarire.


Se amesteca ambele compozitii.





Crema 2 :





Pentru ca am folosit finetii care este destul de dulce si am glazurat tortul cu ciocolata am preferat sa fac a doua crema din crema la plic. Se prepara dupa instructiuni batandu-se praful cu laptele rece si putin zahar.





Montare blat:





Se taie blatul in 3 parti egale, cine doreste il poate insiropa dar nu este neaparata nevoie, se foloseste ca baza blatul care nu a crescut uniform si are denivelari, se intinde crema finetti si deasupra se pun fructe taiate. Se aseaza al doilea blat, deasupra cealalta crema si apoi fructe. Asezam ultimul blat si deasupra glazura. Eu am dat tortul la rece inainte sa-l glazurez.





Glazura :





Se pune pe foc mic smantana impreuna cu cognacul, esentele si ciocolata taiata bucati. Se amesteca continuu pana la topire fara a permite sa ajunga la fierbere. Se aseaza tortul pe un gratar. Se varsa glazura calduta in mijlocul tortului lasand sa se prelinga pe margini. Se lasa in bucatarie pana la racire dupa care se introduce la frigider. Se spala capsunile cu cateva ore inainte, se aseaza pe un prosop absorbant si se lasa la uscat. Se topeste ciocolata la bain marie si se tine in apa calda pana terminam de ornat capsunile. Tinem capsunile de codita sau ne ajutam de o scobitoare infipta si introducem doar pe jumatate in ciocolata calda, lasam sa se scurga putin si scoatem printr-o miscare circulara. Asezam pe hartie de copt si dupa ce s-au racit le introducem la frigider pana la ornare. Am taiat felii niste capsuni dar nu de tot ci doar pana la codita apoi le-am desfacut evantai. Am facut si niste bilute din ciocolata alba si cateva grilaje. Pentru ca l-am facut cadou a doua zi l-am ornat de seara si mi-au transpirat capsunile in frigider. De preferat a se decora cu putin timp inainte.

Alte retete de tort recomandate:


Incearca si Tort de ciocolata cu doua creme
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Elena" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.