Tort Elena

Blatul : Frecam untul la temperatura camerei cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tort Elena

Ingrediente

  • Pentru figurine de ciocolata si glazurarea tortului a se folosi ciocolata de cea mai buna calitate
  • Blat:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 5 oua
  • 100 g zahar alb sau brun
  • 100 gr unt
  • 100 g faina
  • 100 g nuca
  • esente
  • vanilie si rom
  • 1 pachet praf de copt
  • un praf de sare
  • coniac
  • 1-2 lingurite praf de cafea
  • Crema 1:
  • 300 ml smantana dulce
  • ½ cutie mare de finetti
  • 1 plic si 1/2 intaritor de frisca
  • Crema 2:
  • 1 plic praf pentru crema
  • 250 ml lapte
  • Decor:
  • Capsuni
  • Ciocolata alba
  • Ciocolata neagra
  • Frunze de menta proaspete
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie de buna calitate ( 70% cacao)
  • 100 g ciocolata cu lapte nu foarte dulce
  • 200 ml frisca
  • 2 linguri cognac
  • Esenta de rom
  • Pentru insiropat
  • sirop format din cognac
  • cafea si ciocolata

Mod de preparare

Blatul :

Frecam untul la temperatura camerei cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se freaca separat cu esentele si cognacul. Se adauga cate putin din compozitia de galbenusurile si se freaca dupa fiecare. Ciocolata se topeste la microunde si se toarna putin racita peste unt. Nucile se prajesc putin la cuptor si apoi se macina marunt. Se cerne faina, praful de copt si cafeaua. Daca albusurile sunt batute bine puteti sa nu folositi agent de crestere.Se adauga la compozitia lichida nucile, faina si albusurile amestecandu-se usor de jos in sus. Se pune aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Cremele

Crema 1 :

Ciocolata finetii tinuta la temperatura camerei se bate cu mixerul, smantana se bate putin la viteza mica apoi se adauga intaritorul si se bate la viteza mai mare pana la intarire.

Se amesteca ambele compozitii.

Crema 2 :

Pentru ca am folosit finetii care este destul de dulce si am glazurat tortul cu ciocolata am preferat sa fac a doua crema din crema la plic. Se prepara dupa instructiuni batandu-se praful cu laptele rece si putin zahar.

Montare blat:

Se taie blatul in 3 parti egale, cine doreste il poate insiropa dar nu este neaparata nevoie, se foloseste ca baza blatul care nu a crescut uniform si are denivelari, se intinde crema finetti si deasupra se pun fructe taiate. Se aseaza al doilea blat, deasupra cealalta crema si apoi fructe. Asezam ultimul blat si deasupra glazura. Eu am dat tortul la rece inainte sa-l glazurez.

Glazura :

Se pune pe foc mic smantana impreuna cu cognacul, esentele si ciocolata taiata bucati. Se amesteca continuu pana la topire fara a permite sa ajunga la fierbere. Se aseaza tortul pe un gratar. Se varsa glazura calduta in mijlocul tortului lasand sa se prelinga pe margini. Se lasa in bucatarie pana la racire dupa care se introduce la frigider. Se spala capsunile cu cateva ore inainte, se aseaza pe un prosop absorbant si se lasa la uscat. Se topeste ciocolata la bain marie si se tine in apa calda pana terminam de ornat capsunile. Tinem capsunile de codita sau ne ajutam de o scobitoare infipta si introducem doar pe jumatate in ciocolata calda, lasam sa se scurga putin si scoatem printr-o miscare circulara. Asezam pe hartie de copt si dupa ce s-au racit le introducem la frigider pana la ornare. Am taiat felii niste capsuni dar nu de tot ci doar pana la codita apoi le-am desfacut evantai. Am facut si niste bilute din ciocolata alba si cateva grilaje. Pentru ca l-am facut cadou a doua zi l-am ornat de seara si mi-au transpirat capsunile in frigider. De preferat a se decora cu putin timp inainte.


Alte retete de tort recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
3
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
5
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Parteneri
Brioche cu crema de patiserie
Bucataras.RO

Brioche cu crema de patiserie

Brioche cu crema de patiserie
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!