Tort Esterhazy

Tortul Esterhazy este o reteta de tort ungureasca minunata, este foarte aspectuos, cu blat de nuca si crema de lapte si oua. Este un tort ce se poate prepara pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Esterhazy

Ingrediente

  • Pentru blaturi aveti nevoie de:
  • 10 albusuri (aprox. 350 g)
  • 300 g zahar pudra
  • 330 g nuci/migdale macinate
  • 20 g faina.
  • Pentru crema aveti nevoie de:
  • 10 galbenusuri
  • 375 ml lapte
  • 180 g zahar
  • 400 g unt
  • 1 pliculet gelatina granulata(8 g)
  • 70 g nuca/migdale maruntita
  • 50 ml coniac
  • vanilie.
  • Pentru glazura aveti nevoie de:
  • 1 albus
  • zahar pudra
  • 50 g ciocolata
  • 1 lingura unt.

Mod de preparare

1. Albusurile se bat spuma tare, iar apoi se incorporeaza zaharul si se mai bat cateva minute pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.

2. Faina se amesteca cu nucile si se incorporeaza in bezea. Se coc pe hartie de copt, la 220 grade, pentru 5 minute, 5 foi a cate 200 g fiecare.

3.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc apoi se toarna laptele fierbinte in fir continuu, amestecand energic, apoi compozitia se pune pe foc si se amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroasa usor.

4. Daca trecem un deget pe spatele lingurii trebuie sa ramana o dunga clara, care nu se uneste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand amestecul e doar caldut gelatina se inmoaie in putina apa, apoi se topeste si se incorporeaza.

5. Se adauga acum si esenta de vanilie si coniacul. Untul la temperatura camerei se freaca pana devine spumos, apoi se incorporeaza usor crema de vanilie, avand grija sa nu te taie compozitia, daca totusi se intampla acest lucru, dati totul la frigider vreo 10 minute si apoi bateti din nou crema. La sfarsit adaugati nucile. Daca crema e prea moale lasati-o la frigider cateva minute inainte de a asambla tortul.

6. Se ung cu crema si marginile laterale ale tortului, insa nu si partea superioara a ultimului blat, unde se va pune fondantul asta daca vreti sa respectati design-ul original, daca nu puteti unge tot tortul cu crema.

7. Amestecati albusul cu atata zahar pudra incat sa obtineti o glazura densa, groasa, care sa nu curga usor(cam 10 linguri). Daca glazura va fi prea moale va curge pe marginile tortului, lucru care nu e de dorit, ungeti cu glazura partea superioara a tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu nuca zdrobita.

8. Se topeste ciocolata cu o lingura de unt, apoi cu ajutorul unei seringi sau a unui posh facut din hartie de copt trasati o linie continua de ciocolata sau mai multe cercuri concentrice. Aveti grija ca ciocolata sa fie lichida, cu destul unt in ea, altfel se va intari prea repede si nu veti apuca sa faceti liniile. Cu ajutorul unei scobitoare trasati apoi linii in glazura.


Pofta buna! Reteta Tort Esterhazy a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Aperitiv tarta cu legume si branzeturi
Bucataras.RO

Aperitiv tarta cu legume si branzeturi

Poate stiti si voi ca atunci cand intra copiii in vacanta de vara se organizeaza o serbare, iar parintii aduc cate ceva de...

Aperitiv tarta cu legume si branzeturi
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola