Torturi

Reteta Tort Eufrosina (cu alune de padure)

portii reteta 15 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 3h 
gatire reteta 30m 
anca e. voicu postat de
Postat pe: 17-10-2017
Adaugă în cartea de bucate
Pentru onomastica mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă cu alune de pădure, decorat cu crema ganache, frişcă şi floricele de zahăr.

ingrediente

15 portii

   3 linguri zahăr
   50 ml frişcă lichidă
pentru blat avem nevoie de:
   5 ouă + 2 albuşuri
   un vârf linguriţă sare
   5 linguri zahăr
   4 linguri făină
   un plic praf de copt
   4 linguri nucă măcinată
pentru crema cu alune de pădure:
   2 gălbenuşuri
   250 ml lapte
   Un plic zahăr vanilat Bourbon
   2 lingurifăină
   50 g unt
   Câteva alune de pădure
pentru crema ganache:
   100 g ciocolată cu lapte
   150 ml frişcă lichidă
pentru sirop avem nevoie de:
   2 pere
   200 ml vin alb demidulce
   200 ml apă
   3 linguri zahăr
   1 linguriţă coajă de portocală
   1 linguriţă coajă de lămâie
   O jumătate de baton de vanilie
pentru ornat avem nevoie de:
   50 ml frişcă lichidă
   Flori de zahăr

mod de preparare

Blatul:
Se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Siropul de fructe şi vin:
Se pune o crăticioară cu apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coaja de portocală şi de lămâie pe foc mic. Când încep să se formeze bule, se adaugă perele, se lasă până se înmoaie. Se scot fructele pe o farfurie (se pot folosi la alte prăjituri). Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, până scade şi se îngroaşă un pic. Se lasă la răcit.

Crema cu alune de pădure:
Se rumenesc bine câteva alune de pădure într-o crăticioară cu puţină sare (fără ulei). Se lasă la răcit, se decojesc, se macină la râşniţă sau la maşina de tocat nucă.
Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald. Se bate un pic cu telul să fie aerată şi se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. După ce se răceşte, va căpăta textura unei budinci mai groase. Se adaugă alunele măcinate şi frişca lichidă şi se amestecă cu mixerul 2-3 minute, până devine fină şi mătăsoasă.

Crema ganache:
Se încălzeşte frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Apoi se bate cu mixerul până devine mătăsoasă.

Asamblare şi Decor:
Se taie blatul şi se însiropează.
Se umple cu crema de alune de pădure, având grijă să dăm deoparte 2 linguri de cremă şi pentru decor.
Se bate frişca lichidă până devine consistentă.
Se îmbracă tortul în crema ganache, se ornează cu flori din frişcă, din crema rămasă, se decorează cu flori de zahăr şi se presară pe margini alune măcinate.
Se dă la rece până la servire.

Sfaturi:
Este bine ca nuca să fie rumenită la cuptor 10 minute, înainte de a fi măcinată, astfel este mult mai aromată.


Porţii: 15

Timp total: aprox 3h 30min



Pofta Buna!



Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/09/tort-eufrosina-2017.html

Incearca si Tort de biscuiti cu cacao si rom
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Eufrosina (cu alune de padure)" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.