Tort Felie de lapte, cu afine

„Trecerea dintre ani... cu o echipa super, cu miracole bucataresti, cu artificii vazute de pe geam, cu oboseala, dar...cu trei minunate fetite, venite in prima zi a anului care sa aduca pace in lume si bucurii...AN NOU BINECUVANTAT !!!” Sunt cuvintele unui om minunat…

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort Felie de lapte, cu afine

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta migdale
  • 50 ml cafea expresso
  • 50 ml lapte
  • 100 gr unt gras topit
  • 270 gr faina
  • 1 lingura praf de copt
  • 2 linguri cacao neagra olandeza
  • Pentru crema:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 300 ml lapte condensat
  • 6 foi de gelatina(10 gr total)
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta de migdale
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri miere
  • Pentru sirop :
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • In plus: 200 gr afine congelate
  • Pentru decor:
  • 150 gr ciocolata 40% cacao
  • 100 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare

Pentru foi: de fapt este o singura foaie coapta in tava mare a aragazului, taiata in trei bucati egale. Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana devin spumoase si se aseamana cu o crema. Se adauga untul topit si racit, se mixeaza pana la incorporare. Urmeaza sa se adauge laptele si lichiorul, se mixeaza usor pana la incorporarea completa. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa. Se adauga ingredientele uscate la cele umede. Se mixeaza la viteza mica, pana se incorporeaza toate ingredientele. La final, se adauga cafeaua fierbinte si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune aluatul in tava mare a aragazului, in care am pus hartie de copt dinainte si coacem blatul la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca, se indeparteaza hartia de copt, se taie capetele si se indreapta blatul, apoi cu un liniar curat se masoara si se taie in trei parti egale.

Pentru crema: se mixeaza frisca cu zaharul pana capata consistenta. Foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, pentru 10 minute. Se incalzesc bine 100 ml lapte condensat, se pun in lapte foile de gelatina inmuiate. Se amesteca pana foile s-au dizolvat, se adauga mierea, lichiorul si se amesteca pana mierea s-a dizolvat si ea. Se lasa sa se raceasca amestecul, apoi se adauga la frisca batuta. Se mixeaza si se adauga si restul de lapte condensat. Se da la frigider crema pentru jumatate de ora, pana a inceput usor sa se intareasca.

Pentru sirop: se caramelizeaza zaharul, se adauga apa, se lasa sa fiarba pana zaharul s-a topit, se lasa sa se raceasca.

Pentru asamblare: daca aveti o tava dreptunghilara care sa se potrivesca cu marimea foilor ar fi minunat, daca nu…intr-o tava mai mare am pus o bucata mare de folie de aluminiu. Am pus prima foaie de blat in mijloc, am ridicat marginile, iar de o parte si de alta am pus cateva carti pentru a sprijinii marginile (puneti drept margini ce credeti ca se potriveste). Se insiropeaza usor prima foaie, se pun jumatate de afine, peste afine, jumatate de crema, urmatoarea foaie de blat, se insiropeaza, se pun restul de afine, restul de crema si ultima foaie insiropata. Se aduna marginile foii de aluminiu peste prajitura si se da la frigider pentru 3 ore, pana crema s-a intarit. Se indeparteaza marginile, foile de aluminiu si se decoreaza prajitura cu ciocolata topita pe baie de aburi si amesteca cu smanatana pentru frisca. Se portioneaza si se serveste cu mare pofta! Sa va fie de bine!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Pizza
Bucataras.RO

Pizza

Iata o reteta de pizza simpla si rapida

Pizza
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!