Tort glazurat cu crema de ciocolata

Tort glazurat cu crema de ciocolata este delicios si simplu de pregatit. Prima data trebuie sa faceti blatul pentru tort si apoi crema de cacao.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Tort glazurat cu crema de ciocolata

Ingrediente

  • Blatul:
  • 4 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • o lingura de cacao
  • esenta de rom sau de lamaie
  • o felie de unt (30 g)
  • o ceasca de cafea foarte dulce pentru insiropat
  • un pic de sare
  • Crema
  • un pachet de unt
  • 6 linguri de zahar
  • o lingura de faina
  • o lingura de cacao
  • un pic de sare
  • doua plicuri cu zahar cu aroma de vanilie (7 g)
  • 3 linguri de apa
  • Glazura
  • 100 g de ciocolata simpla
  • doua linguri cu apa

Mod de preparare

Tort glazurat cu crema de ciocolata este o reteta de tort deosebita. Prima data ne apucam de blat. Galbenusurile de la cele 4 oua se amesteca cu 6 linguri de zahar si un pic de sare pana cand se albesc si zaharul nu se mai simte. Se adauga felia de unt. Peste amestecul obtinut se cerne cacaua, se omogenizeaza, apoi se adauga faina amestecand usor, esenta de rom sau de lamaie (poate fi si coaja rasa de lamaie), iar la urma – cu miscari verticale lente – se incorporeaza albusurile batute spuma. Se toarna imediat in forma bine unsa si se coace la foc potrivit (la temperatura de 200° C, aproximativ jumatate de ora). Se lasa sa se raceasca, apoi se sectioneaza in doua sau trei felii orizontale. Cantitatile prezentate sunt pentru o forma cu diametrul de aproximativ 18 cm.

Cele 6 linguri de zahar, o lingura de faina, o lingura de cacao si un pic de sare se amesteca bine intr-un vas uscat. Se adauga apa, se omogenizeaza, apoi se fierbe la foc foarte mic timp de un minut, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si pachetul de unt. Se lasa la racit, amestecand din cand. Cand e aproape rece, se ia o foaie din blat, se aseaza pe platou, se insiropeaza cu cafeaua strecurata, se unge cu un strat de crema. Se procedeaza la fel pana se termina foile.

Glazura: 100 g de ciocolata simpla se topeste cu doua linguri cu apa. Se toarna fierbinte peste tort, se intinde cu un cutit lat umezit cu apa rece.

Sfaturi practice

2

1. Puteti pune hartie de copt in forma in care coaceti blatul, pentru a fi sigure ca scoateti blatul intreg.
2. Cea mai simpla si gustoasa metoda de a orna acest tort este cu unt amestecat cu zahar pudra: puneti amestecul intr-o seringa sau intr-o punga cu o mica taietura la un colt, apoi desenati floricele sau scrieti mesaje. Tortul poate fi ornat in diferite moduri, dupa cum ne dicteaza imaginatia.
3. Daca sunteti in criza de timp, puteti folosi un blat cu cacao din comert.
4. Daca e doar „un dulce de week-end”, o solutie la indemana este sa inlocuiti blatul cu piscoturi sau biscuiti simpli. In acest caz, asezati un strat de biscuiti, unul de crema, s.a.m.d. intr-o craticioara rotunda. Apoi introduceti craticioara intr-un vas cu apa fierbinte timp de 20 de secunde, puneti platoul deasupra si rasturnati-l. Untul se va topi si tortul va ramane perfect rotund, gata de pus glazura.

De ce am ales aceasta reteta:

1. Este unul dintre cele mai bune si mai usor de realizat torturi: mie imi aminteste de copilarie.
2. Dintre toate dulciurile, ciocolata, in special cea amaruie, are efecte benefice asupra organismului: Studii clinice au demonstrat – in ceea ce priveste sistemul circulator – un efect de reducere a tensiunii arteriale si de imbunatatire a dilatatiei vaselor de sange. Ea are un efect de prevenire a unor accidente vasculare cerebrale si exista studii care incearca sa dovedeasca efectele sale de stimulator cerebral, de inhibitor al tusei si al diareii si chiar efectul anticancerigen. Exista si diete pe baza de ciocolata.
3. Ciocolata are o aroma inimitabila, fiind considerata un deliciu inca din cele mai vechi timpuri. Denumirea ei se pare ca vine de la „cacohuaquatl”, care in limba incasa inseamna „cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni”. Gustul de ciocolata poate fi combinat cu altele, pe care le preferati: scortisoara, vanilie, lamaie, portocala, banana, frisca, rom, cafea, alune, nuci, orice va doreste inima si va puti distra cu ele in a le combina si savura.

 


Tort glazurat cu crema de ciocolata se serveste dupa ce a stat cateva ore la rece.

Acesta reteta este scrisa de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Reteta de preparare a papanasilor cu dulceata de capsuni si smantana
Bucataras.RO

Reteta de preparare a papanasilor cu dulceata de capsuni si smantana

Reteta de preparare a papanasilor Ce buni au iesit si asa de repede i-am facut.

Reteta de preparare a papanasilor cu dulceata de capsuni si smantana
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola