Tort Sah

Tortul Sah va iesi in evidenta prin straturile care imita tabla de sah. Invata cum sa prepari aceasta minunata reteta de tort cu fructe de padure urmarind reteta in imagini.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort Sah

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 175g zahar
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • 125g faina
  • 125g amidon
  • 3 ligurite rase praf de copt
  • coaja de lamaie
  • CREMA:
  • 250g fructe de padure
  • 10 foi gelatina
  • 75g zahar
  • 250g branza de vaci
  • 600ml frisca
  • Pentru ORNAT:
  • 200ml frisca
  • 1 plic intaritor de frisca
  • inimioare de ciocolata

Mod de preparare

PREPARARE BLAT:

Se bat ouale intregi cu mixerul impreuna cu 5 linguri de apa fierbinte, zahar, esenta si coaja de lamaie. Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se inglobeaza cu atentie in compozitia de oua. Se toarna compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se coace blatul la 180 C, timp de cca 35 minute, apoi se scoate si rastoarna pe un gratar de bucatarie, se desprinde hartia de copt si se lasa sa se raceasca bine.

PREPARAREA CREMEI:

Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece timp de 10 minute. Intr-o cratita se incalzesc fructele de padure impreuna cu 75g zahar si 2-3 linguri din siropul pe care l-au lasat fructele. Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se stoarce gelatina si se dizolva in compozitia de fructe care este calda inca. Se mixeaza branza de vaci rece, se aseaza in compozitia de fructe si se inglobeaza. Se bat cu mixerul cei 600ml de frisca rece, se inglobeaza in crema de branza.

Blatul racit se taie pe 4 nivele astfel incat sa se formeze 2 blaturi late si 2 blaturi subtiri. Este bine ca blatul de jos si cel de sus sa fie mai inguste.

Din blaturile mai groase se vor taia cate 6 cercuri concentrice, folosind un sablon de carton. Se taie cu cutitul de jur imprejurul inelelor.

ATENTIE! Taietura se face pe exteriorul sablonului, nu pe interior. E mai usor asa. Ulterior inelele vor fi asezate decalat ca in imagine.

ASAMBLARE: Se aseaza pe un platou un blat subtire, se pune in jurul lui un inel metalic de forma de tort si se aseaza pe marginea lui primul cerc de aluat, mare, apoi cercul a 3-lea si al 5-lea de aluat. Se spriteaza intre ele crema de fructe de padure. Se aseaza deasupra cercul al 2-lea si cel al 4-lea de aluat, precum si mijlocul. Intre ele se spriteaza crema. Se fac in acest mod 3 nivele de inele-crema, apoi se incheie zidaria cu blatul subtire ramas. Apoi se da tortul la frigider cca 3 ore.

Dupa ce se intareste, se indeparteaza bordura de metal din jurul tortului.

FINISARE: Se bat cu mixerul 200ml frisca impreuna cu praful intaritor. Cu aceasta frisca se "tencuieste" tortul si se orneaza dupa gustul fiecaruia.


Reteta Tort Sah a fost propusa de Gabi Cara Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Bomboane Raffaello cu stafide
Bucataras.RO

Bomboane Raffaello cu stafide

Bomboanele Raffaello sunt printre preferatele mele. Sunt delicioase. Inspiratie: r3nat02006 >:D

Bomboane Raffaello cu stafide
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!