Tort Saint-Honorè

Se incepe pregatirea aluatului  cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa fr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Tort Saint-Honorè

Ingrediente

  • Aluat tarta:
  • 200-230 g faina
  • 100 g unt
  • 40 ml apa rece
  • 1 praf de sare
  • Choux-a-la-creme:
  • 250 ml apa
  • 60 ml ulei
  • 3 oua
  • 140 g faina
  • 1 praf de sare
  • Crema:
  • 2 oua
  • 350 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 linguri cu varf amidon
  • 10 g gelatina
  • vanilie
  • 75 ml frisca
  • Decor:
  • 100 ml frisca
  • 150 g zahar

Mod de preparare

Se incepe pregatirea aluatului cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa framantam. Adaugam treptat apa rece pana devine un aluat omogen care nu se lipeste de maini. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.

Choux-a-la-creme:

Apa se amesteca cu uleiul si praful de sare si se pune pe foc pana dau in clocot. Cand apa si uleiul fierbe se adauga faina in bloc (toata deodata) si se amesteca energic pana se formeaza o bila de aluat. Se lasa la racit. Cand este complet rece se adauga ouale pe rand (nu se adauga cel de-al doilea pana nu este inglobat primul) si devine un aluat lipicios. Se toarna intr-un pos. Aluatul de tarta se intinde intr-o foaie subtire de 24-26 cm si se pune pe hartie de copt in tava mare de la aragaz. Pe foaie se deseneaza un cerc din aluatul de choux. In spatiul ramas in tava se spriteaza rozete mici (sau globulete) si se da tava la cuptor (preincalzit) pentru aprox 30 min.Primele 10 min se lasa focul mare,apoi se da la minim.

Crema:

Punem laptele la fiert. Ouale le mixam impreuna cu zaharul pana devin cremoase si zaharul s-a topit, apoi adaugam amidonul si omogenizam. Dupa ce laptele a dat intr-un clocot,tragem vasul deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Peste ouale batute adaugam putin cate putin laptele amestecand incontinuu.Turnam compozitia in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc amestecand incontinuu pana se ingroase bine crema, oprim focul si adaugam gelatina hidratata si dizolvat pe bain marie si lasam la racit. Cand s-a racit complet se mixeaza 75 ml frisca si se inglobeaza in crema, mixand bine.

Asamblare:

Pe tarta se pune crema de vanilie pana la nivelul cercului de choux (atentie trebuie sa opriti crema si pentru gogosele. Pe interior se aseaza un rand de gogosele umplute avand grija ca atunci cand o taiem sa avem cate o gogosica pe fiecare felie. Deasupra cremei se pune frisca. 100 g zahar se caramelizeaza cu,cateva picaturi de apa.Cu ajutorul unei linguri se pune caramel pe fiecare gogosisca. In momentul in care am terminat de pus caramel pe gogosele a mai ramas putin zahar ars si care a ajuns la temperatura la care am reusit sa fac firele.


Tortul se da la frigider si se lasa cel putin peste noapte. Cu cat sta mai mult cu atat este mai bun, foaia de tarta se inmoaie.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Biscuiti marmorati
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Tarta sarata cu rosii si masline
3
Aperitive cu branza

Tarta sarata cu rosii si masline

O reteta rapida, un aluat fraged si multa savoare.

Tarta sarata cu rosii si masline
Pizza vegetariana - de post
4
Paste si pizza

Pizza vegetariana - de post

Pizza vegetariana su de post este foarte gustoasa. Pentru aceasta reteta trebuie intai pregatit blatul de pizza.

Pizza vegetariana - de post
Pasta de masline cu ceapa
5
Aperitive

Pasta de masline cu ceapa

Se oparesc maslinele, apoi se curata de samburi si se trec prin masina de tocat. Se adauga paine inmuiata si stoarsa si se...

Pasta de masline cu ceapa
Parteneri
Pizza cu mazare
Bucataras.RO

Pizza cu mazare

Click pe imagine daca vreti sa vedeti preparatul intreg. Dragilor, la prezentare recunosc ca imi vin idei care mai de care...

Pizza cu mazare
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga