De onomastica tatei, dar si pentru Revelion, am pregatit un tort cu blat de nuca, crema de unt si cafea, ornat cu frisca.
Blatul: Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura de jos in sus, ca sa ramana pufoasa si aerata. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 35 de minute. Dupa ce este gata, se lasa la racit.
Siropul: Se pun la fiert apa cu zaharul, se fierbe cam 5 minute, iar dupa ce se ia focul, se adauga in sirop esenta preferata, eu am folosit esenta de rom. Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua si il insiropam. Sfatul meu: taiati tortul nu in 2 parti egale, ci baza mai groasa, iar stratul de deasupra un pic mai subtire ca baza. Acest lucru ne va ajuta ca tortul sa-si sustina mai bine greutatea (cand va fi insiropat si plin de crema) si sa nu se pleosteasca.
Crema de unt: Se bate cu mixerul untul cam un minut, pana se deschide la culoare, apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si cafeaua si amestecam bine. Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt.
Decorul: Frisca lichida se bate cu mixerul pana devine matasoasa (daca ramane prea moale, florile nu vor avea forma, iar daca e prea tare, se va orna cu greutate si se va strange la frigider). Se decoreaza tortul cu frisca, artificii facute din coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, flori si ornamente de zahar. Se da la frigider inainte de servire. Pofta Buna!
Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/01/tort-vasile-revelion-2017.html
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaIn fiecare an de Paste fac pasca. Anul acesta am vrut sa schimb putin ideea si am facut o pasca cu ciocolata si stafide. Este...
Pasca cu ciocolataIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii