Ciorba de primavara

Tocam marunt, pe un tocator de lemn, ceapa verde (sau ceapa rosie), o punem in vasul in care urmeaza sa gatim intreaga ciorba (poate fi castronul pent

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 legaturi de lobode rosii
  • 1 legatura de macris (sau stevie)
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura leustean
  • 1 salata verde mica
  • 3 fire de ceapa verde (sau o ceapa rosie mica)
  • ulei de masline sau ulei de floarea soarelui presat la rece
  • piper macinat
  • boia de ardei dulce
  • 1 litru de lapte dulce proaspat (sau bors dulce)

Mod de preparare

Tocam marunt, pe un tocator de lemn, ceapa verde (sau ceapa rosie), o punem in vasul in care urmeaza sa gatim intreaga ciorba (poate fi castronul pentru supa de la serviciul de masa, un castron de sticla, sau orice alt vas potrivit dimensiunii si intentiei de a servi ciorba; revin si va spun ca este bine sa evitam vasele de metal!). Punem peste ceapa o lingurita de miere de albine, o lingura de ulei, piper, boia dulce si amestecam cu drag totul, fie cu o lingura de lemn, fie cu mana, pana cand ceapa devine translucida. Tocam apoi in ordine (este bine sa tinem cont de aceasta!, am constatat pe masura experimentelor ca gusturile se dezvolta mai adevarat, adica vom avea acelasi fel de perceptii gustative ca si cand ciorba ar fi fost facuta prin fierbere, sau poate si mai bine spus, va semana perfect cu ceea ce stie memoria gustului nostru), patrunjelul - pe care il punem peste ceapa si amestecam, apoi leusteanul, si il amestecam, mararul, loboda, macrisul (sau stevia) si la final salata, pe care este mai bine sa o rupem in bucatele mici decat sa o taiem (daca o taiem, putem obtine o imitatie de fidea, dar atunci o adaugam la final). Le amestecam pe toate si punem deasupra laptele (ori borsul dulce - si atunci putem servi cu smantana). Ciorba este gata si se poate servi imediat! Daca o lasam cateva ore, devine si mai buna! La temperatura intre 6 si 14 grade, ea se poate pastra linistit doua zile. Varianta cu bors, chiar mai mult! Dar va garantez ca nu va rezista atat, nu din motive tehnice, ci pur si simplu pentru ca este foarte buna!

Aceasta ciorba poate sa devina o alta, daca o facem, in alta ipostaza, din spanac, stevie si salata sau salata si urzici, iar in aceasta varianta in loc de ceapa vom pune usturoi verde. Daca nu avem lapte sau bors dulce, putem foarte bine sa le inlocuim cu lapte batut, daca este mai fluid, sau zeama de varza, daca nu este foarte sarata.

Bors dulce:

Asezati intr-un borcan de trei litri trei pumni de tarate de grau, un pumn de malai, o crenguta de cimbru, cateva boabe de piper, peste toate acestea turnati apa rece, nu fierbinte; astfel se pastreaza intreg complexul de vitamine B din tarate, care sunt extrase in apa rece si nu distruse de apa fiarta; borsul acesta este deja bun dupa minim 21 de ore, si pe acesta il numim dulce; de la 30 de ore in sus, el devine acrisor.


Se serveste ca oricare alta ciorba dintre cele pe care le obisnuiam pana ieri! Este momentul sa ne acordam un plus de bucurie la masa, asa ca putem alege castronele colorate sau cani pentru supa, din ceramica. Se poate, cu efect special, sa adaugam putina branza telemea, data prin razatoare, daca dorim un plus de gust sarat. Presaram deasupra, in vasul din care servim. Se poate sa asortam cu ardei iute ori smantana, liberi fiind sa ne bucuram de toate gusturile, si mai ales se poate cu supliment, deoarece NU INGRASA, cat despre organism, se va bucura cu toate celulele, nu numai cu cele gustative!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Tocanita cu legume mexicane si fasole fideluta
Bucataras.RO

Tocanita cu legume mexicane si fasole fideluta

Aveam o punga de legume mexicane,ratacita prin frigider si am zis sa-i fac felul......felul doi,ca peste unu am sarit....

Tocanita cu legume mexicane si fasole fideluta
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!