Mancaruri cu carne

Reteta Ciolan afumat cu fasole

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 2h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Ciolanul porcului taiat in iarna s-a afumat, asa ca pregatirea retetei de ciolan cu fasole este obligatorie. O zama groasa cu rantas, asa cum stiu de la bunica, cu mireasma delicata de afumat si carne frageda, ce se topeste in gura.

ingrediente

   1 bucata ciolan afumat
   400g fasole boabe
   5 morcovi
   3 radacini patrunjel
   1 telina
   1 ceapa mare
   putin ulei
   1 lingura faina
   boia
   100g smantana

mod de preparare

Aceasta reteta de ciolan afumat cu fasole este dupa reteta pe care o stiu de la bunica, are tot ce-i "nesanatos" in ea conform studiilor britanice, rantas, smantana, dar e cea mai buna, si daca urmezi indemnul grecilor "gusta din toate, dar cu masura" nu vei pati nimic rau.




In primul rand lasam ciolanul la desarat in apa rece, timp de 2 ore, apa pe care o schimbam de 2 ori. Il razuim bine cu cutitul si il punem in oala (incapatoare) in care urmeaza sa se intample minunea. Ciolanul de casa este foarte sarat, n-are nicio legatura cu cel din comert.




Fasole se spala si se curata de boabele "stricate" = cu pete. Se poate pune la inmuiat sau nu, oricum va trebui sa fiarba impreuna cu ciolanul, pana se desprinde carnea de pe os, asa ca eu n-o pun niciodata. In plus va capata aroma minunata de fum.




Curatam telina, patrunjelul si morcovii si ii punem in oala, impreuna cu fasolea. Turnam apa cat sa acopere bine, pe parcurs cu siguranta va mai trebui completat.




Lasam oala in primul rand la foc mare, pana incepe sa fiarba, dupa care dam la foc mediu. Cam 2 ore. Se poate si 3.




Gustam dupa 2 ore cateva boabe de fasole, daca sunt deja cat de cat moi, trecem la pasul urmator, daca nu mai lasam.




Tocam ceapa cuburi mici si o calim in putin ulei impreuna cu 1 lingurita si jumatate de boia. Adaugam lingura de faina, luam de pe foc, amestecam smantana si adaugam putina apa din oala pentru omogenizare, dupa care turnam tot amestecul in oala mare.




Mai lasam pe foc 20 de minute dupa care oprim focul si lasam ciolanul nostru sa se odihneasca.




Optional puteti adauga si alte legume in ciolan, dupa placul si preferinta fiecaruia, mie mi se pare ca ar fi in plus, ciolanul e vedeta aici :).


Servim ciolanul afumat cu fasole cald, cu salata de ceapa cu ulei si otet si paine prajita inmuiata :).

Incearca si Creier pane
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciolan afumat cu fasole" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.