1. Se ia curcanul, se spala frumos, se usuca cu un prosop si se unge cu ulei (de preferat ulei de canola ca are indicele de fumegare mai mic, uleiul n
1. Se ia curcanul, se spala frumos, se usuca cu un prosop si se unge cu ulei (de preferat ulei de canola ca are indicele de fumegare mai mic, uleiul normal de floarea soarelui fumega la temepratura mare, oricum, mereg si de asta, eu una am folosit ulei vegetal).
2. Intre timp pregatim umplutura
1 mar, 1 ceapa, 1 bat de scortisoara + 1 cup apa (250 ml apa).
Toate se pun intr-un castron si se dau la microunde pt 5 minute.
Intre timp se indeasa curcanelul cu niste crengute de rosmarin si salvie
3. Dupa cele 5 minute se scoate castronul cu mirodenii de la microunde si cu un cleste (ca sunt fierbinti tare) se indeasa in cavitateal curcanului.
4. Se da la cuptorul incalzit in prealabil la 500 grade F sau 260 grade C sau cea mai ridicata treapta a cuptorului. Se tine curcanelul la temperatura de 500F sau 260C pentru 30 minute, nu se deschide usa cuptorului sub nici o forma, daca fumega e de la uleiul vegetal.
Aveti grija sa fie plasat curcanelul pe un gratar deasupra unei tavi mai adanci.
5. Dupa 30 minute se scoate si se scade temperatura cuptorului la 350 grade F sau 175 grade C. Din folie de aluminiu se construieste o platosa triunghiulara (dati folia in doua ca de obicei e cam subtire). Cu platosa respectiva se acopera pieptul curcanului. In partea cea mai groasa a pieptului, sub platosa, se infige un termometru.
6. Se seteaza temperatura pe ceas la 161 grade F sau 71 grade C. Cand temperatura in interiorul curcanului a atins 71 grade C este facut. De asta e important sa aveti termometru sa stiti exact cand sa-l scoateti din cuptor.
Unui curcan de 7 kg ii iau vreo 2.5 ore din momentul asta, la unul 10 kg i-au luat exact 3 ore si 45 minute.
7. Se scoate musiu de la cuptor si imediat se acopera cu folie de aluminiu. Se tine acoperit inca 15 minute.Dupa cele 15 minute se pune pe platou si se duce la masa.
Pofta buna!
Reteta Curcan umplut a fost propusa de anavlis pe forum culinar.ro
Alte retete cu carne de curcan gasiti aici:
Curcan intreg la cuptor, fezandat in saramura,
Curcan umplut de Craciun,
Curcan cu fructe
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeO ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.
Ciorba de legume cu perisoarea) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataAm facut un inventar prin frigider si cu ce am gasit, am incropit o prajiturica tare buna si de sezon. Albusurile le aveam in...
Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeuraIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii