Gasca cu galuste

1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se ame

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 Mar
  • 1 Portocala
  • 4 Cepe
  • 1 Gasca(de 5-6 kg )
  • 1 Morcov
  • Praz
  • putina Telina
  • Patrunjel
  • Sare
  • Piper
  • 3 linguri pasta de Tomate
  • 300 gr. Faina
  • 500 ml Vin rosu
  • 1 foaie de Dafin
  • 5 boabe de ienupar ( Wacholderbeeren )
  • 1 lingurita de Cuisoare
  • 1 lingura boabe de Piper negru
  • 500 ml Lapte
  • 50 gr. Unt
  • 6 chifle din ziua precedenta
  • 4 oua
  • Nucsoara
  • intaritor pt. Sos inchis(se poate face si cu faina )

Mod de preparare

1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se amesteca cu marul si portocala.

2. Maruntaiele si grasimea din gasca se scot afara, varfurile aripilor se taie. Gasca se spala, se sterge si se condimenteaza inauntru cu sare si piper.

3. Gasca se umpla cu marul portocala si ceapa, dupa care se coasa cu snur. Picioarele si aripile se leaga cu snur sau se pun scobitori, dupa care se condimenteaza cu multa sare si piper.

4. Gasca se pune intr-o tava adanca in care se pune 1L de apa si se da la cuptor. Gasca la fiecare 30 minute se intoarce pe piept, dupa care inca de doua ori(30+30 min.) pe partile laterale.

5. Pt. sos: varfurile de la aripi si gatul se prajesc cu 3 linguri de untura de gasca. 2 cepe cu coaja(eu nu va recomand cu coaja ), morcovul, telina, patrunjelul, prazul se taie in patratele mai mari si se prajesc impreuna cu aripile si gatul. Se adauga pasta de tomate si se amesteca pana se prajesc, dupa care se adauga 50 gr. de faina si se mai lasa inca 3 minute la prajit. Se adauga 100 ml de vin si se lasa sa fiarba pana scade sau se evaporeaza, dupa care se adauga restul de vin. Dupa aceea se toarna 1 L de apa, foaiea de dafin, ienuparul si boabele de piper si se lasa sa fiarba ca. 60 minute. Din cand in cand se scoate spuma si se arunca.

6. Gasca se intoarce cu pieptul in sus si se toarna din cand in cand apa din tava peste ea.

7. Laptele se fierbe, ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se prajeste foarte putin in unt. Chiflele se taie in patratele si se amesteca cu ceapa, laptele si ouale si restul de faina,se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se acopera si se lasa 10 minute sa se umfle.

8. Aluatul de galuste se toarna intr-un prosop de bucatarie, dupa care se ruleaza ca o rulada si se leaga prosopul la capete, dupa care se introduce intr-o oala cu apa(cu sare ) care clocoteste deja. Se lasa ca. 60 minute sa fiarba.

9. Se ia gasca afara din cuptor, intinsura din tava unde a fost gasca se toarna intr-o oala, peste care se strecoara vezi (5.sosul) si se lasa sa fiarba, dupa care se pune intaritor pt. sos( daca nu aveti, pu-teti face cu faina ) si se lasa se ingroase.

Se scoate rulada de galuste se desface de prosop si se taie bucati.

Se pune gasca pe o farfurie ovala se ornamenteaza cu galustele si sosul si se serveste dupa pre-ferinta si cu varza rosie(Rotkraut)- numai ca varza rosie e fiarta.
Pofta buna!

Reteta Gasca cu galuste a fost propusa de Simona E. pe forum culinar.ro

Alte retete cu gasca gasiti aici:

Piept de gasca umplut ,

Gasca umpluta cu stafide si castane ,

Piept de gasca cu sos Cassis .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Gulas unguresc cu carne de porc
2
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Biscuiti marmorati
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Parteneri
Desert tarta cu zmeura si mascarpone
Bucataras.RO

Desert tarta cu zmeura si mascarpone

Vă invit la o prăjitură rapidă și delicioasă. Poate fi pregătită cu orice fruct de sezon.

Desert tarta cu zmeura si mascarpone
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga