Racituri moldovenesti (sau piftie de porc)

Raciturile moldovenesti sunt delicioase. Pentru a prepara aceasta reteta aveti nevoie de picioare de porc, un buturel potrivit, urechi de porc, zarzavat si condimente.

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
medie
Racituri moldovenesti (sau piftie de porc)

Ingrediente

  • picioare de porc
  • un buturel potrivit
  • urechi de porc
  • morcov
  • pătrunjel
  • o ceapă mare
  • câţiva căţei de usturoi
  • doi cartofi
  • sare
  • piper boabe
  • delikat

Mod de preparare

Raciturile moldovenesti sunt delicioase. Pentru a prepara aceasta reteta se spală bine picioarele, buturelul, urechile de porc şi se pun întregi într-o oală mare (de preferinţă o oală înaltă). Zarzavatul, cartofii, usturoiul, ceapa se curăţă şi se pun întregi la fiert împreună cu produsele de porc. Se pune apoi sare, piper şi delikat. Se pune apă cât să le acopere foarte bine, cam cu 7-8 cm deasupra lor. Se pune un capac tras puţin deoparte de pe oală, şi se dă totul la foc mic, cât mai mic. Se lasă aşa la fiert 5-6 ore, până ce toată carnea se desprinde de pe oase. Nu se amestecă în oală şi nici nu se dă la foc mare. În caz contrar zeama se va tulbura şi răciturile nu vor mai fi limpezi.

Când aproape carnea s-a desprins de pe oase, se verifică zeama dacă se lipeşte sau nu, adică dacă se gelifică. Se ia puţin cu lingura de deasupra, din oală, şi se pune pe o farfuriuţă, care se dă la rece verificând apoi starea acesteia. Dacă vi se pare că nu se gelifică suficient, se poate dizolva repede în puţină zeamă, un plic de gelatină. Se toarnă apoi gelatina dizolvată peste întreaga cantitate şi se mai lasă 2 minute pe foc.

Când totul este gata se scoate carnea, cu grijă, să nu se tulbure zeama. Se desface de pe oase şi se pune în castronele, farfurii sau în ce vase se doreşte a se folosi. Peste acestea se strecoară zeama cu polonicul, foarte încet. Se dă totul la rece, până a doua zi.


Raciturile moldovenesti se servesc a doua zi, dupa ce au stat la rece.

Sursa acestei retete este blogul culinar alice-albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Salata orientala
Bucataras.RO

Salata orientala

Salata orientala
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!